Tekst objavljen: 10.07.2021 12:00        


Britanski poslodavci bore se s najvećim nedostatkom radnika od kasnih 90-ih

Nema ko da radi: Britanci u najgorem problemu od 1997. godine


Do toga je došlo usled žurbe za ponovnim otvaranjem nakon lokdauna i naglog pada broja stranih radnika zbog koronavirusa i Bregzita.

Proglašavajući uzbunu zbog rizika za ekonomski oporavak od akutnog nedostatka radne snage, Konfederacija za zapošljavanje (REC) i knjigovodstvena firma KPMG istakli su da se broj raspoloživih radnika u junu smanjio najbrže od 1997. godine.

Firme za zapošljavanje prijavljuju probleme u zapošljavanju u nekoliko sektora privrede, kao što su transport i logistika, ugostiteljstvo, proizvodnja i građevinarstvo.

Pored problema sa regrutovanjem kuvara, radnika u kuhinji, spremača i skladišnog osoblja zabeleženih u prethodnim mesecima, problemi za poslodavce šire se u tipično više plaćene sektore kao što su finansije, IT, računovodstvo i inženjering.

"Sada više nego ikad potrebne su nam akcije preduzeća i vlade kako bi se preusmeravali i usavršavali radnici, jer sve veći jaz u radnoj snazi može usporiti ekonomski oporavak Velike Britanije", rekla je Kler Varnes, vođa obrazovanja, veština i produktivnost u KPMG UK.

Poslodavci se suočavaju i sa dodatnim komplikacijama jer sve manje radnika iz EU putuje u Britaniju zbog granične kontrole zbog kovida 19 i vladinih pravila o imigraciji nakon Bregzita.

Prema istraživanju REC-a i KPMG-a, na više od 400 regrutnih firmi, nagli rast potražnje za zapošljavanjem doveo je do nezapamćenog pada dostupnosti kandidata u junu. Regruteri su primetili da su povećani broj zapošljavanja, Bregzit, te nesigurnost povezana sa pandemijom uticali na broj dostupnih tražilaca posla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Skoro 9 miliona radnika otpušteno je tokom prvog talasa pandemije, s oko 5 miliona u talasu u januaru ove godine. Nezaposlenost u Velikoj Britaniji opala je poslednjih meseci, jer su firme dosta zapošljavale, i pala je na 4,7 posto, odnosno oko 1,6 miliona ljudi.

Engleska banka predviđa da će nezaposlenost porasti na 5,5 posto. Međutim, ovo je znatno ispod očekivanja prošle godine da će kovid 19 dovesti do gubitka posla najbržom stopom od 1980-ih, što bi dovelo do 12 posto nezaposlenosti.

U znak rastućeg pritiska na kompanije, istraživanja britanskih privrednih komora pokazala su da je 70 posto onih koji su pokušali zaposliti radnike u tri meseca do juna imalo poteškoća da to učini.

Prema anketi sprovedenoj na 5.700 kompanija, 52 posto njih je reklo da je pokušalo da zaposli radnike tokom tri meseca do juna. Sektori s najvećim problemima u zapošljavanju radnika bili su građevinarstvo, hoteli i ugostiteljstvo, te proizvodnja.

Džejn Graton, šefica politike za ljudska prava u BCC-u, rekla je da je deo problema za poslodavce taj što je nestašica veština koja je postojala u Britaniji pre pandemije postala očigledna još jednom kad se ekonomija ponovo otvorila.

"Ohrabrujući rast otvaranja novih radnih mesta u proizvodnom i uslužnom sektoru sputavaju poteškoće u zapošljavanju na svim nivoima, ugrožavajući rast i produktivnost", rekla je.

Procenjuje se da je 1,3 miliona radnika koji nisu iz Velike Britanije napustilo zemlju tokom pandemije. Poslovni čelnici rekli su da bi ublažavanje pravila o imigraciji nakon Bregzita moglo pomoći u rešavanju nestašica, ali su takođe pozvali na dalje ulaganje vlade u veštine i obuku kako bi se povećao broj domaćih kandidata. Stručnjaci za zapošljavanje veruju da se ljude odbija od rada u određenim sektorima koji su poslednjih godina stekli reputaciju zbog niskih plata i loših uslova, te da zabrinutost zbog nastavka širenja kovida 19 takođe ima uticaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedostatak radne snage Velika Britanija radna snaga Bregzit pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana