Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 09.02.2020 18:00        


Industrijske narudžbine u Nemačkoj, koje predstavljaju glavni indikator tražnje za robom u vodećoj evropskoj ekonomiji,su2019. godinuzabeležile najgore rezultate u proteklih deset godina

Nemačka industrija zabeležila najveći pad od 2009. godine

Poslednji podaci Federalne statističke kancelarije Destatisa ukazuju da su industrijske narudžbine u decembru opale za 2.1% na mesečnom nivou, uprkos prognozama ekonomista da će se industrijska proizvodnja oporaviti na kraju prošle godine.

Narudžbine iz inostranstva su u odnosu na novembar 2019. godine opale za 4.5%, dok su nove narudžbine iz evrozone istovremeno pale za čitavih 13.9%.

Ukupni pad narudžbina u prethodnih 12 meseci iznosi 8.7%, a analitičari koje je anketirao Rojters su predviđali da će ovaj indikator u decembru neznatno porasti,prenosi Fajnenšl tajms.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nemački privrednice upozoravaju da je epidemija koronavirusa dodatno pogoršala trenutni negativni trend u izvozno orijentisanom ekonomskom džinu, na koji utiču i trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga.

Ekonomski rast evrozone u prethodnoj godini iznosio 1.2%, što je najniži nivo u proteklih šest godina, nakon što su ekonomije Francuske, Italije i Nemačke neočekivano podbacile sa rastom BDP-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nemačka industrija 2009 Nemačka pad industrijske proizvodnje kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana