Tekst objavljen: 22.05.2023 15:45        


Krađe u prodavnicama su sve veći problem, a njihov broj je u uzletu i zbog rasta onlajn tržišta na kojima se ukradeno može prodavati anonimno

Ni korona, ni inflacija: Šta je najveći problem pojedinih supermarketa u svetu?


Poznati svetski trgovinski lanac Target izgubio je 500 miliona dolara zbog krađa u svojim prodavnicama. Izvršni direktor Brajan Kornel rekao je da usporena prodaja i neodlučni kupci nisu jedini razlog za gubitke ove godine, jer ukradena roba značajno utiče na zaradu kompanije.

Target je izgubio dodatnih 500 miliona dolara od organizovanog maloprodajnog kriminala u svojim prodavnicama.

– Problem utiče na sve nas, jer se na ovaj način ograničava dostupnost proizvoda, kvari se iskustvo kupovine i dovode se i naš tim i kupci u opasnost – rekao je Kornel.

Glavni finansijski direktor Michael Fiddelke rekao je da su im izgubljene zalihe smanjile zaradu za 1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Target nije ispunio očekivanja u pogledu zarade koje je prošle godine postavio Wallstreet. Lanac je omanuo u tri uzastopna kvartala, što je kompaniju stavilo u lošu poziciju sa akcionarima u trenutku kada stopa kriminala dostiže istorijski maksimum.

Do skoka krađa došlo je i zbog rasta onlajn tržišta na kojima se ukradeno može prodavati anonimno.

I Targetova konkurencija ima isti problem sa maloprodajnim kriminalom, pa su radnje širom SAD postavile sigurnosne brave na popularnu robu koja se često krade.

Ovo nije slučaj samo u Americi, već se dešava širom sveta, pa i u Srbiji. Primera radi, sada skoro svaka velika prodavnica kod nas maslac više ne drži u frižiderima gde se svako može poslužiti njim, već na delikatesu gde se mora zatražiti od zaposlenih. Mnoštvo je proizvoda koji na ambalaži nose takozvanu „zujalicu“, a i zaposleni u prodavnicama su sve obazriviji i pomno prate šta se dešava u njihovim radnjama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
supermarketi prodavnice krađa kriminal prodaja online

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana