Tekst objavljen: 25.01.2020 11:00        


Aerodromi širom bivše Jugoslavije zbrinuli su rekordnih 29,8 miliona putnika u 2019. godini. Drugu godinu zaredom 10 aerodroma je uspelo da opsluži više od milion putnika

"Nikola Tesla" zabeležio najveći rast putnika, banjalučki aerodrom dodao najviše procenata

Beograd je dodao najviše, preko pola miliona, a imao je i najveći procentualni rast među aerodromima u glavnim gradovima ex yu zemalja.  Kao rezultat toga, aerodrom je prvi put prešao šest miliona putnika u jednoj godini.

Najveći procenat rasta zabeležen je u Banjaluci, koja je pretekla Osijek. S druge strane, Zadar je pretekao Pulu i pozicionirao se kao četvrti najprometniji aerodrom u Hrvatskoj.

Hrvatska je učvrstila svoju poziciju najprometnijeg tržišta u bivšoj Jugoslaviji s gotovo 11,5 miliona putnika koji su leteli sa devet komercijalnih aerodroma.

Zagreb je treći put registrovao više od tri miliona putnika, dok je Dubrovnik imao 300.000 putnika više u odnosu na godinu ranije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aerodrom Skoplje premašio je dva miliona putnika drugu godinu zaredom, mada se jaz u odnosu na rivalsku Prištinu povećao.

Aerodrom Ohrid nastavio je impresivan rast, dodavši više od 132.000 putnika u 2019. godini, što je rezultiralo porastom broja putnika od 72.1%.

I Podgorica i Tivat nastavili su rast, podstaknut uvođenjem brojnih novih ruta. Na aerodromu Podgorica je zableženo 636.726 dolazaka i 660.639 poletanja, a Tivat je registrovao 684.203 dolazaka i 683.079 poletanja.
Samo drugi put u svojoj 50-godišnjoj istoriji, Aerodrom Sarajevo je uspeo da u jednoj godini nadmaši milion putnika i smanji zaostatak za najbližim konkurentom u Podgorici.

Zadar će ove godine, nakon rekordne 2019. godine, imati više milion putnika, a Laudamotion će tokom leta bazirati tri aviona u tom gradu.

Iako nema komercijalnih letova, aerodrom Portorož dočekao je gotovo 29.000 putnika, piše portal EX YU Aviation.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banjalučki aerodrom Aerodromi regiona veći broj putnika Aerodrom Beograd aerodrom nikola tesla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana