Tekst objavljen: 06.06.2022 13:10        


Naftna industrija Srbije (NIS) ostala je bez ruske naftekoja se doprema preko Jadranskog naftovoda Janaf, zbog šestog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji, potrvrdilo je Ministarstvo energetike

NIS ostaje bez ruske nafte, stručnjaci kažu da neće biti nestašica


U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da to neće smanjiti koiličine nafte u Srbiji.

"Nafte neće biti manje, ta ravnoteža između ponude i tražnje biće otrilike ista jedino što nafta iz ovog regiona mora da završi negde drugde a nafta iz nekog drugog regiona bi trebalo da dođe do Evrope", smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On smatra da će zbog toga najveće troškove imati Evropa, kao i da će gužva koja može nastati narednih šest meseci oko kupovine te nafte, sigurno podići njenu cenu u Evropi.Podseća i da postoji način snabdevanja auto-cisternama.

"To je skuplji vid trasporta, ali verujte mi smo već duže u periodu samo da goriva ima, pa neka taj trasport bude skuplji", naglašava Mićović.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da Srbija nije jedina zemlja pogođena novim paketom sankcija, kao i da država čini sve kako bi se obezbedili alternativni izvori, sigurno snadbevanje i veće zalihe nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Brisel je dao rok od šest meseci članicama Unije da se završe postojeći ugovori i nabavke sirove nafte, a za derivate tranzicioni period je osam meseci.

Kako se dodaje, Srbija uvozom pokriva dve trećine potreba za naftom i derivatima, a petinu iz Rusije.

NIS bi sada, kako se dodaje,mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, a pored iračke nafte, manje količine, kako se dodaje, uvozili smo iz Kazahstana.

Naftne derivate i NIS i druge kompanije dopremaju Dunavom, baržama. Ponovo će proraditi i drumski i železnički trasport, ali kako se objašnjava, ti oblici prevoza su i skuplji.

Od naftnog embarga izuzete su članice Unije koje se snabdevaju preko naftovoda i neke zemlje koje imaju izlaz na more.

Iako će se embargo primenjivati tek krajem godine, sama najava je uzdrmala je berze, pa je barel već dostigao 121 dolar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nestašica nafte tomislav mićović ruska nafta sankcije rusiji Janaf Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana