Tekst objavljen: 23.03.2022 15:00        


Uporedo sa švercom cigareta na bh. ulicama i pijacama u BiH raste ilegalna prodaja ovih proizvoda i u virtuelnom svetu, pa se one mogu kupiti odnosno naručiti čak i na društvenim mrežama, zbog čega je potrebna stroža kontrola i u ovoj oblasti

Nisu samo na ulicama: U Bosni se švercovane cigarete prodaju i online


Kupci, tako, ove proizvode naručuju putem zatvorenih Facebook grupa, ličnih profila ili portala za online trgovinu, te ih dobijaju u malim paketima, koji lakše prolaze ispod radara kontrolnih organa, pišu banjalučke Nezavisne.

Iako su kontrole ilegalne prodaje na ulicama, tokom prošle godine, donele znatno bolje rezultate u odnosu na raniji period, borba sa švercerima mora obuhvatiti i online sferu.

Crni e-kommerc

Prodaja ilegalnih cigareta na internetu, tzv. crni e-commerce, u BiH se pokazala kao unosan biznis u vrijeme pandemije, kada su postojala veća ograničenja kretanja i zadržavanja na pijacama, a sada je procvjetao.Online platforme su privlačne za švercere jer omogućavaju anonimnost, a prema riječima stručnjaka, nisu ni zakonski tretirane na pravi način.

Ekonomista Faruk Hadžić podsjeća da se prodaja ilegalnih duvanskih proizvoda dosad uglavnom obavljala i nastaviće se obavljati na fizičkim lokacijama, ali rizik od inspekcijskih organa postaje sve značajniji.

Nepoznati prodavci

„U pravilu, na profilima lica koja nelegalno prometuju proizvode na društvenim mrežama ne mogu se pronaći nikakvi podaci o njima, adresa poslovnice, broj JIB-a, jer nisu ni registrovani, ime i prezime osobe koja stoji iza tog profila i drugi podaci. Identifikovanje ovih lica bilo bi moguće jedino uz pomoć istražnih organa“, ističu iz Inspektorata RS.

Međutim, iz Federalne uprave policije tvrde da nisu zaprimali prijave koje se odnose na ilegalnu prodaju cigareta putem društvenih mreža, odnosno interneta.


„Kao i u drugim delatnostima, kako bi se opstalo na tržištu, traže se alternativni načini za plasman i prodaju proizvoda, za šta online način prodaje pruža ogromne mogućnosti“, rekao je Hadžić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, mogućnost otkrivanja takvih aktivnosti je dosta teža putem interneta, pogotovo ako postoji sistem uvezane distribucije, gdje se nekada kriju podaci o osobi koja šalje određene proizvode, što predstavlja veliki problem i za inspekcijske organe da sprovode aktivnosti iz svoje nadležnosti.

„Oblast online trgovine poprilično je neuređena u BiH, ne samo s aspekta prodaje ilegalnih duvanskih proizvoda, već i drugih delatnosti, gde se pružaju velike mogućnosti korišđenja društvenih mreža i online šopova“, naveo je Hadžić. On smatra da rešenja treba tražiti u merama koje će dovesti do smanjenja poreskog opterećenja na legalnu prodaju duvana, kako bi se razlika između cene legalnog i ilegalnog duvana smanjila, što će, kako kaže, prirodno smanjiti potražnju za ilegalnim duvanom, ali i dovesti do bolje naplate prihoda države.

„Potrebno je i veće angažovanje inspekcijskih organa zbog boljeg praćenja ilegalne prodaje putem interneta“, istakao je ovaj ekonomista.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Smanjiti akcize

I ekonomista Admir Čavalić smatra da je potrebno smanjiti stepen akciznog opterećenja. U suprotnom, kako on ističe, negativne tendencije se nastavljaju – od razvoja neformalnog tržišta, pa sve do upotrebe novih tehnologija pri ilegalnim radnjama.

„Reč je o očekivanoj posledici izuzetnog fiskalnog opterećenja duvana i duvanskih proizvoda u BiH. Učesnici neformalnog tržišta koriste dostupnu tehnologiju kako bi lakše plasirali i distribuirali ove proizvode. Inspekcijski nadzor nije toliko efektivan kada je reč o korišćenju interneta – posledično, jedino pravo rešenje je drugačiji model akcizne politike“, naglasio je Čavalić za Nezavisne novine.

Iz Asocijacije za internet trgovinu „eComm“ u BiH ističu da BiH još nema zakon koji tretira isključivo internet trgovinu, ali je ona regulisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, Zakonom o elektronskom pravnom i poslovnom prometu i Zakonom o zaštiti potrošača u BiH.

„Zakon jasno naglašava da internet trgovinu može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine i koji mora da posjeduje odgovarajući poslovni prostor za obavljanje administrativnih poslova i odgovarajuća sredstva i opremu, zavisno od oblika trgovine koju obavlja“, ističu iz ove asocijacije.

Kako dodaju, e-trgovina mora imati fizičko skladište, ako se radi o obavljanju djelatnosti e-trgovine na način da se trguje robom na veliko ili malo. Takođe, kako ističu, Zakon o fiskalnim sistemima precizira da su e-trgovci obveznici fiskalizacije.

Inače, Asocijacija za internet trgovinu „eComm” u BiH okuplja kroz članstvo i interesne grupe, kompanije i pojedince koji aktivno rade na tome da se postojeći zakonski okviri i poslovne prakse unaprede u pozitivnom smislu.

Iz Inspektorata Srpske ističu da obavljanje delatnosti prodaje na daljinu može da organizuje samo trgovac koji se registrovao za tu vrstu trgovine i koji mora da poseduje odgovarajući poslovni prostor za obavljanje administrativnih poslova i odgovarajuća sredstva i opremu, zavisno od oblika daljinske trgovine koju obavlja.

„Za obavljanje ovog oblika trgovine trgovac je dužan da osigura odgovarajuće skladište robe koju prodaje i robom rukuje na način kojim se osigurava očuvanje njenog kvaliteta“, ističu iz Inspektorata RS.

Međutim, kako dodaju, mora se napraviti razlika između registrovanih subjekata koji pored prodaje u poslovnom prostoru nude potrošačima i mogućnost kupovine putem njihovih internet stranica i fizičkih lica koja putem društvenih mreža u vlastitim domovima nelegalno nude različite proizvode i usluge, čija kupovina i korištenje za same potrošače predstavlja veliki potrošački rizik.

IZ MUP-a Srpske rekli su nam da njihovo Odeljenje za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije nije dosad imalo slučajeva ove vrste, jer je, kako napominju, ovo prije svega u nadležnosti inspekcijskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje.

Zaplene

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2021. godini ukupno je zaplijenjeno duvana i duvanskih proizvoda vrijednosti 5,3 miliona KM, dok je godinu ranije zapljena iznosila 2,4 miliona KM.Međutim, bez obzira na povećane zapljene, ilegalne cigarete i dalje su dostupne na nelegalnim prodajnim mestima i pijacama širom BiH, što šteti u velikoj meri i građanima i državi. Dodatnu štetu u poslednje vreme predstavlja i ilegalna prodaja u online sferi, te je sve više virtualnih trgovaca švercovanim cigaretama.Pritom, ne treba zanemariti činjenicu da 56 odsto lažnih proizvoda zaplenjenih na evropskim granicama potiče od kupovine putem interneta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bosna i hercegovina šverc cigarete društvene mreže online prodaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana