Tekst objavljen: 06.11.2020 15:25        


Zamenska putovanja neće biti realizovana ukoliko turističke agencije bankrotiraju, a povrat novca na osnovu polisa osiguranja je pod znakom pitanja, upozorila je danas Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS)

NOPS: Ako agencije bankrotiraju putnici neće dobiti ni zamenska putovanja niti povrat para

"Pitanje licenci za većinu agencija i dalje nije rešeno, osim za neke koje su uspele da obezbede polise osiguranja, a takvih je izuzetno mali broj", navodi se u saopštenju NOPS-a.

Istaknuto je da ponude za osiguranje koje su pojedinim, uglavnom manjim agencijama, dostavljene, predstavljaju, u ovim okolnostima, ogroman namet i da je bez pomoći države i resornog ministarstva "izvestan bankrot većine turističkih agencija".

U slučaju tog scenarija, kako je ocenjeno, ne pomažu ni "nenaplative" tužbe protiv agencija koje, kako je naveo NOPS, "propagiraju pojedina udruženja a koja mogu stvoriti samo dodatne troškove putnicima".

NOPS se zalaže za rešenje koje će omogućiti agencijama da "prežive", a sve u cilju zaštite potrošača, odnosno kako bi svi oni koji se pozivaju na valdinu uredbu mogli da dobiju zamensko putovanje ili povrat novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Dosadašnji neselektivan pristup bez ikakve pojedinačne kontrole, procene rizika poslovanja, provere da li je u poslovanju bilo nepravilnosti, odnosno da li su putnici u nekim slučajevima oštećeni, nas je doveo u situaciju da imamo na stotine agencija koje pod jednakim uslovima traže pomoć koja nekima nije ni potrebna, a neki je i ne zaslužuju", poručili su predstavnici NOPS-a.

Oni su ukazali da postoje agencije koje ne plaćaju porez, imaju neizmirena dugovanja po prethodnim polisama osiguranja, a neki su i varali putnike, otvarali agencije pod drugim imenima i nikada nisu odgovarali za učinjenu štetu.

Predlog NOPS-a je da se pitanje polisa osiguranja za turističke agencije reši tako da se cena određuje u skladu sa prometom i individualnom procenom rizika, "a ne na osnovu nerealnih kriterijuma koji se nameću svima bez obzira na način poslovanja".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pandemija povrat novca bankrot turističke agencije zamenska putovanja bankrot turističke agencije NOPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana