Tekst objavljen: 18.05.2023 12:20        


Narodna banka Srbije je u martu i aprilu nastavila da povećava referentnu kamatnu stopu do nivoa od 6 odsto, moguće je da će ona biti još povećana, ali ako se ostvare projektovani podaci o kretanjima u narednom periodu, verujem da neće biti potrebe za tim, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović

"Nova povećanja kamata su moguća, ali verujem da se to neće dogoditi"


On je na predstavljanju majskog izveštaja o inflaciji naveo da je pooštravanje monetarnih uslova NBS u prethodnom periodu opredelilo dalji rast kamatnih stopa na medjubankarskom tržištu novca i rast kamatnih stopa na kredite u dinarima.

"I kamatne stope na kredite u evro znaku na domaćem tržištu rasle su usled daljeg zaoštravanja finansijskih uslova u zoni evra. U skladu s tim, kreditna aktivnost prema nemonetarnom sektoru nastavila je da usporava međugodišnji rast na 3,7 odsto u martu, pri čemu je to usporavanje delom bilo posledica i dospeća kredita iz garantne šeme," rekao je on.

Naveo je da je prema prvim procenama Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju iznosio 0,7 odsto i da je bio vođen rastom aktivnosti u sektoru industrije, pre svega zahvaljujući oporavku proizvodnje u elektroenergetskom sistemu, a pozitivan doprinos potekao je i od uslužnih sektora.

"Prema našoj proceni, u ostatku godine uslediće ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda, čemu treba da doprinese i očekivano ubrzanje aktivnosti u zoni evra i kod naših ostalih važnih trgovinskih partnera", rekao je Jović.

Istakao je da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvom tromesečju iznosio samo 112 miliona evra ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je za preko 1,4 milijarde evra manje nego u istom periodu 2022.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tome je doprineo i manji uvoz energenata, u velikoj meri i zbog nižih svetskih cena energenata, ali i nastavak rasta izvoza robe i usluga.

"S obzirom na znatno niži deficit tekućeg računa u prvom tromesečju od očekivanog, sada projektujemo da će učešće deficita tekućeg računa platnog bilansa u bruto domaćem proizvodu na nivou godine biti znatno niže i da će iznositi 4,5 odsto", rekao je on.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama, naveo je da je priliv od njih u prva četiri meseca iznosio 1,259 milijardi evra i međugodišnje bio veći za 66 odsto, a očekuje se da će se nastaviti da kao i u proteklih osam godina neto priliv stranih direktnih investicija potpuno pokriva deficit tekućeg računa.

Fiskalna politika

Što se fiskalne politike tiče, ocenio je da je ona u Srbiji planirana tako da se u srednjoročnom periodu obezbedi nastavak smanjenja fiskalnog deficita i učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, uz zadržavanje kapitalnih investicija države na nivou od oko šest do sedam procenata bruto domaćeg proizvoda, a da se pritom ne generišu dodatni inflatorni pritisci.

Tome bi, dodao je Jović, trebalo da doprinese usvajanje novih fiskalnih pravila, koja se u smislu utvrđenih granica za učešće plata u javnom sektoru i penzija u bruto domaćem proizvodu na oko 10 odsto već primenjuju od ove godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije željko jović povećanje kamatnih stopa inflacija pad inflacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana