Tekst objavljen: 20.02.2021 16:00        


Stvara se utisak da holandsko tržište postaje sve dublje i likvidnije

Novi finasijski centar Evrope mogao bi da postane - Amsterdam AmsterdamHolandska prestonica bi mogla, polako ali sigurno, da postanenovi evropski finansijski centar, navodi Blumberg. Iz Londona su već otišle važne banke i institucije zbog Bregzita, odnosno nakon izlaska te zemlje iz EU, a ostaje pitanjemogu li Pariz i Frankfurt da spreče dominaciju Amsterdama?

Jedva nekoliko nedelja nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, Amsterdam je dobio pohvale kao glavno evropsko mesto za trgovanje akcijama. Sve je možda stvar percepcije - ali percepcija se računa na tržištima.

Američka grupa za tržišnu infrastrukturu "Cboe Global Markets Inc." dodelila je taj epitet ovom gradu prošlog meseca, a "iznenadna dominacija" dešava se u trenutku kada London više nije broj jedanna tom polju.

I "Cboe" i Turquoise platforma u sklopu Londonske berze izabrali su Holandiju kao svoje alternativno mesto za trgovanje akcijama u EU. Očigledno je da postoji veza između ova dva grada, i Blumberg dalje piše da je Amsterdam morao da se ubrza, kako je London počeo da pada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Možda Holandija ima koristi od istorijskih veza koje predstavljaju anglo-holandska preduzeća, kao što su "Royal Dutch Shell Plc" i "Unilever Plc". Ključno je što seengleski jezik široko govori u toj zemlji. Amsterdam je takođe središte trgovačkih firmi visokog profila. Stvara se utisak daholandsko tržište postaje sve dublje i likvidnije. Ipak, ne treba zaboraviti da je Frankfurt dom Evropske centralne banke, a Pariz dom regulatora tržišta Unije, a to je ESMA.

Zanimljivo je da medijski konglomerat "Vivendi SE" razmatra razdvajanje poslovanja izdavačke kuće "Universal Music Group", sa sedištem u Kaliforniji, i proširenje na holandsku listu očekujući vrednost preduzeća od 30 milijardi evra.

Takođe, čuveni francuski milijarder Bernar Arno planira otvaranje namenske kompanije u Amsterdamu, koja cilja fintek i druge finansijske firme. Blumberg dalje piše da Frankfurt i Pariz takođe imaju koristi od ove dinamike.

"Cboe" planira da pokrene evropsku berzu derivata u Amsterdamu u prvoj polovini 2021. godine, ali trenutno, taj biznis u gradu zapošljava samo oko 100 ljudi.Holandsko pravilo kojim se ograničavaju bonusi od 20% od platei dalje predstavlja prepreku za širenje Amsterdama kao finansijskog čvorišta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Amsterdam berza u amsterdamu ekonomija EU ekonomija Bregzit London

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana