Tekst objavljen: 16.09.2022 14:45        


Itirjum, između ostalog i najomiljenija kriptovaluta domaćih "rudara", napokon je dobila dugo očekivanu softversku nadogradnju "The Merge", a najvažnija promena tiče se procesa njegovog "rudarenja" tj. njegovog uklanjanja i zamenom energetski efikasnijim načinom stvaranja druge najveće kriptovalute na svetu.

Novine kod Itirijuma donele tektonske promene u svetu kritovaluta


Novi sistem, kako je saopštila Itirijum Fondacija (Ethereum Foundation) koristiće 99,95 manje električne energije. Takođe ova nadogradnja menja i način na koji se odvijaju transakcije na mreži. Prema podacima Digiconomista, jedna transakcija Itirijuma troši isto struje kao i prosečno američko domaćinstvo za sedam dana.

Sa ovom nadogradnjom u procesu stvaranja kriptovalute odustalo se od "proof of work" sistema, koji je uključivao konstantan rad kompjutera koji validiraju transakcije tako što rešavaju kompleksne matematičke probleme.

"Proof of stake"

- Itirijum je zamenio metod "Proof of Work", daleko ekonomičnijim, a potencijalno i profitabilnijim metodom "Proof of Stake". Glavne prednosti koje donosi ova promena odnose se na brzinu i manje troškove transakcija, i nove mogućnosti zalaganja tokena kako bi se generisao pasivni prihod, kaže za "Blic Biznis" stručnjak i analitičar tržišta kriptovaluta, Igor Mirković.

Kako on objašnjava vlasnicima Itirijuma se pruža mogućnost da "zaključaju ili delegiraju zalog u ETH tokenima kroz posebne "pametne ugovore", a za uzvrat bi procentualno od iznosa zaloga dobijali nove tokene kao nagradu i podsticaj".

- Ovakva poboljšanja podižu upotrebnu moć Itirijum blokčejna i omogućavaju mikrotransakcije. Pored toga tu je i procecsuiranje velikog broja transakcija dostupnih novim korisnicima koji žele da isprobaju mrežu, kao i novim aplikacijama na mreži, pojašnjava Mirković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak ova promena, koliko god da je pozitivna za obične korisnike, ona negativno pogađa "rudare".

- Protekle 2 godine i broj "rudara" Itirijuma, i cena grafičkih kartica, kao i sama zarada koju su generisali se višestruko povećala. Srbija je visoko pozicionirana na listi zemalja po broju radara ETH tokena, a pitanje šta će sada raditi ima više od jednog tačnog odgovora. Mnogi rudari su spremno dočekali ovu promenu i već prešli na rudarenje drugih valuta poput Erga i Flux-a, neki planiarju da drže svoje "rigove" ugašene i čekaju da vide kuda će tržište otići, a ima i onih koji planiraju da prodaju mašine i sa zarađenim novcem od prodaje da uhvate neki novi trend i investiraju, navodi Mirković.

On ističe i da ga ne bi iznenadilo da se na tržištu pojavi veliki broj grafičkih karata i da njima posledično padne cena.

- Procenjuje se da je vrednost rudarske opreme oko 50 milijardi dolara na globalnom nivou, ističe on.

Itirijum je nastao 2013. godine. Zagovornici kažu da će on činiti okosnicu većeg dela naširoko raspevane, ali još uvek neostvarene „Veb3” vizije interneta gde kripto tehnologija zauzima centralno mesto u aplikacijama i trgovini.

Ova valuta pokreće platforme koje uključuju kripto ogranke kao što su decentralizovane finansije i nezamenljivi tokeni, i koristi se u takozvanim „pametnim ugovorima“ – ugovorima zasnovanim na blokčejnu za koje se smatra da bi mogle da se koriste u tradicionalnim finansijama i drugim industrijama.

Cena Itirijuma je nakon objavljivanja vesti o nadogradnji pala za 4 odsto na 1.571 dolar.

Investitori su se kladili ispred Merge-a da će nadogradnja povećati cenu tokena. Itirijum je dobio oko 85% u odnosu na najniže vrednosti u junu, nadmašivši dobit od 15% većeg rivala bitkoina. Sve u svemu, međutim, kriptovalute su pretrpele velike gubitke ove godine, a bitkoin i itirijum su pali za oko 55 odsto, prenosi Rojters.

- Jačanje Itirijum-ovih ekoloških, društvenih i korporativnih akreditiva (ESG) bilo bi dobro za regulatorno vođene institucije koje žele da počnu da istražuju taj ekosistem, rekao je Marc Arjoon, analitičar u ​​kompaniji CoinShares.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
itirijum the merge ethereum nadogradnja ethereuma kriptovalute trgovina kriptovalutama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana