Tekst objavljen: 15.05.2020 11:10        


U prva tri meseca ove godine građani Srbije trgovali su putem interneta na domaćim i međunarodnim sajtovima 80 odsto više nego u istom periodu lane, a vrednost tog prometa u domaćoj valuti premašila je 5,5 milijardi dinara, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije

Online trgovina veća za 80%, premašila 5,5 milijardi dinara

Ukupna vrednost “e-komerca” u evrima veća je od 30 miliona, u dolarskom znaku je oko 14 miliona, dok je u britanskim funtama taj iznos prešao dva miliona.

Pazarilo se iz Srbije na različitim evropskim sajtovima, na primer švajcarskim, pa je trgovina u valuti te zemlje premašila 300.000 “švajcaraca”.

Značajan rast beleži trgovina na internetu, naročito kod domaćih trgovaca, kaže za Tanjug viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

“Preko 80 procenata je veća u odnosu na prvi kvartal prošle godine”, ističe Stanić.

Broj transakcija u evro znaku sa stranim sajtovima veći je za 11 odsto, odnosno 12 procenata na sajtovima gde se trgovalo u dolarima, u odnosu na isti period prošle godine.

Onlajn trgovina, ali i plaćanje računa i usluga u Srbiji putem interneta, koristeći računar ili mobilni telefon, svake godine beleži dvocifrene stope rasta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Porastao je i broj transakcija preko mobilnih telefona, “skenira” se sve već broj računa, poput onih za struju, komunalije i telefon, naručuje roba, bez odlaska na šaltere i u prodavnice, a takođe raste plaćanje karticama.

Kada se poredi prvi kvartal ove godine u odnosu isti prošle, u zemlji je zabeležen značajan porast platnih transakcija izvršenih putem mobilnog telefona.

“Taj procenat iznosi čak 26 procenata”, ističe Stanić.

Elektronsko bankarstvo poslednjih godina takođe ima uzlaznu putanju, a kvartalno premašuje 37 miliona transakcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online trgovina prodaja preko interneta e commerce Narodna banka Srbije dragana stanić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana