Tekst objavljen: 12.10.2020 13:10        


Otpuštanja pomažu firmama na kratak rok tako što im smanjuju troškove, ali na duge staze mogu biti pogubna za njih, kažu američki naučnici

"Otpuštanjima se ne može izaći iz krize"

Mnoge kompanije su se sa recesijom iz 2008. godine borile smanjivanjem troškova, što zapravo znači – otpuštanjima. Samo američke firme su od početka krize do 2010. godine otpustile preko osam miliona zaposlenih.

Koliko su koristi imale od toga? Vrlo malo, kažu istraživači sa Univerziteta Oburn, Univerziteta Bejlor i Univerziteta u Tenesiju, Čatanuga. Njihovo poslednje istraživanje objavljeno u Žurnalu za istraživanje poslovanja pokazuje da otpuštanja, umesto da ga smanje, zapravo povećavaju rizik od bankrota. Razlog za to je gubitak znanja i veština, opterećivanje drugih zaposlenih koji potom gube produktivnost, nedovoljno vremena za praćenje novih trendova i učenje novih stvari, te gubitak poverenja preostalih zaposlenih u menadžment a potom i pad njihovog angažovanja na poslu, kao i lojalnosti. Dugoročna posledica svega pobrojanog je pad inovativnosti, a ona je danas, u svetu koji se menja do sada neviđenom brzinom, neophodna za uspešno poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U brojkama to izgleda ovako: naučnici su ispitivali poslovanje 4.710 kompanije koje su listirane na berzama, i to u petogodišnjem periodu posle 2010. godine. Analizirane kompanije dolaze iz svih grana privrede, počev od sektora usluga, preko tehnološkog, pa sve do proizvodnog. Od ukupnog broja firmi njih 24 odsto je 2010. godine smanjilo svoju radnu snagu za tri ili više procenata. U tih 24 odsto kompanija bilo je dvostruko više bankrota nego među onima koji nisu otpuštali ili su otpustili izuzetno mali broj ljudi. Te kompanije više nisu imale dovoljno kadra koji bi im pomogao da se razvijaju i da uhvate korak sa vermenom.

Otpuštanja pomažu na kratak rok jer smanjuju troškove, zaključuju oni, ali dugoročno su veoma opasni za preduzeća.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pandemija kriza ekonomska kriza otpuštanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana