Zvanični kurs Evra za dan 26.07.21. :: 117.5606 rsd
Tekst objavljen: 10.06.2021 12:35        


Ekonomija Bangladeša je među onima koje se razvijaju najbrže na svetu. U Svetskom ekonomskom forumu (WEF) su obrazložili zašto je to tako

Ovde ekonomija raste najbrže na svetu


Prema podacima Svetske banke (WB), u ovoj zemlji sa 163 miliona stanovnika je od 2010. iz siromaštva izašlo njih osam miliona. U poslednjih deset godina prihod po stanovniku se utrostručio.

U Svetskom ekonomskom forumu su izdvojili četiri razloga koja smatraju ključnim za ubrzani ekonomski razvoj Bangladeša.

Kao prvi razlog su naveli to da ima tekstilnu industriju koja je druga po veličini u svetu. Kineska tekstilna industrija je najveća na svetu. Izvoz tekstilnih proizvoda iz Bangladeša godišnje raste za 16 odsto.

Drugi razlog jeste taj što ima veliku i mladu radnu snagu. Bangladeš je po broju stanovnika osmi na svetu. Polovina od ukupnog broja njegovih stanovnika ima manje od 25 godina. Njegova mlada radna snaga se lako prilagođava novim tehnologijama.

Treći razlog zašto se njegova ekonomija brzo razvija jeste taj što ima rastuću digitalnu moć. Naime, ova zemlja ima 600.000 radnika koji rade kao freelanceri u IT industriji. To je najveći broj IT frilensera na svetu. Time se olakšava digitalizacija u različitim društvenim sferama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Četvrti razlog jeste taj što uveliko radi na diverzifikaciji ekonomije. To podrazumeva gradnju velikog tehnološkog parka u Daki i plan gradnje 100 specijalnih ekonomskih zona kojima žele da privuku atraktivne investicije.

U Svetskoj banci su prognozirali da će ekonomski rast Bangladeša ove godine biti osam odsto. Očekuje se da će u narednih 20 godina biti svrstavan među razvijene države sveta.

Međutim, da bi uspeo u tome, mora da prevaziđe mnoge izazove. U Međunarodnom monetarnom fondu su ukazali na to da su klimatske promene izazov broj jedan – jedna trećina stanovništva Bangladeša je u riziku da bude raseljena zbog rasta nivoa mora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svetski ekonomski forum ekonomija rast ekonomije najbrži rast bangladeš

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana