Tekst objavljen: 07.01.2022 9:00        


Globalna potražnja za naftom porasla je 2021. godine kada je svet počeo da se oporavlja od pandemije korona virusa, a ukupna svetska potrošnja potencijalno bi mogla dostići novi rekord u ovoj godini, uprkos udaru klimatske politike na fosilna goriva, prenosi magazin “Nedelja“ Nacionalnog naftnog komiteta Srbije

Ove godine će potrošnja nafte dostići 99,53 miliona barela dnevno


Očekuje se da će potrošnja sirove nafte u 2022. godini dostići 99,53 miliona barela dnevno, u odnosu na 96,2 ove godine. To bi bilo malo manje od dnevne potrošnje u 2019. od 99,55 miliona barela. To će izvršiti pritisak i na OPEK i na američku industriju škriljaca da zadovolje potražnju nakon godine kada su veliki proizvođači bili iznenađeni oživljavanjem aktivnosti koje je nadmašilo ponudu i dovelo do malih zaliha širom sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nakon početka godine kada je njena cena bila 52 dolara po barelu, nafta tipa “brent” je porasla na oko 86 dolara pre nego što je na kraju godine oslabila. Analitičari kažu da bi cene mogle nastaviti svoju uzlaznu putanju u nastupajućoj godini osim ako se ponuda ne poveća više od očekivanog.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo 2022 potrošnja nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana