Tekst objavljen: 19.09.2022 12:10        


Nedelja povećanja kamatnih stopa u svetu je pred nama, a svako novo povećanje kamata u Evropi automatski je signal i za veće kamate u Srbiji

Ove nedelje bi kamate na kredite mogle ponovo da porastu


Ove nedelje očekuje se dizanje kamata od strane Fed-a ali i mnogih evropskih banaka. Globalni trend povećanja kamata, kao posledica rasta inflacije, poklapa se sa rastom kamata u Srbije koje gledamo već neko vreme. Ukoliko se nastavi rast euribora, u zavisnosti od banke do banke, treba očekivati i nova povećanja do kraja godine.

Američka centralna banka održaće 20. i 21. septembra sastanak na kome se očekuje dalje podizanje kamatnih stopa. Avgustovska inflacija u SAD bila je veća od očekivane, pa je to učvrstilo predviđanja tržišta da će se Fed odlučiti za još jedno veliko povećanje kamate. Analitičari predviđaju rast od najmanje 75 baznih poena.

S druge stra i glavni ekonomista za Evropu u banci Goldman Saks nakon poslednjih podataka o inflaciji u evrozoni podigao je svoju prognozu za kamatne stope ECB-a, predviđajući rast od 75 baznih poena u septembru, a zatim još 50 baznih poena sledećeg meseca.

Banka Engleske imaće sastanak u četvrtak. Očekuje se da će kreatori monetarne politike povećati kamatne stope za još 50 baznih poena, što bi dovelo do referentne kamate od 2,25 odsto. I Švajcarska narodna banka sastaje se u četvrtak, a ekonomisti očekuju da će kamatna stopa biti povećana za 75 baznih poena. Povećanje kamata očekuje se i od norveške centralne banke jer inflacija i dalje premašuje prognoze.

Novo povećanje kamatnih stopa u Srbiji bilo je očekivano, imajući u vidu rast euribora i sada je pitanje koliko će kamate rasti do kraja godine. Predhodni rast doneo je građanima koji imaju stambeni kredit još veći ceh. Rata je rasla i svima drugima koji imaju zaduženje u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, a razlog je jačanje euribora na međunarodnom tržištu.

Profesor Ekonomskog fakulteta i ekonomski analitičar Ljubodrag Savić nedavno je objasnio za "Blic Biznis" da je do tri meseca unazad eurobor imao negativnu vrednost, pa je za građane kredit bio jeftiniji. Međutim, zbog trenutnih okolnosti, došli smo u situaciju da euribor raste.

Građani koji imaju stambene kredite indeksirane u evrima sa varijabilnim kamatama, zbog povećanja euribora mogli bi već sledećeg meseca plaćati veću ratu. Koliko će tačno povećanje rate za kredit biti do kraja godine zavisi od iznosa neisplaćenog duga, i povećanja eurobora u tom trenutku. Rast euribora u naredna tri meseca nemoguće je tačno odrediti tvrde stručnjaci, a podaci pokazuju da je od od prvog avgusta do prvog septembra porastao duplo.

- Ne možemo reći koliko će povećanje euribora biti do kraja godine zato što je to berzanska stvar - kao što ne možemo da predvidimo ni cenu nafta, jer na nju utiču globalne relacije - rekao je nedavno za "Blic Biznis" Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač portala Kamatica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Koliko će rata kredita porasti

Iako euribor raste kontiniuirano u poslednje vreme, svaka banka za sebe odlučuje da li će na tri ili šest meseci raditi rekalkulaciju ili nivelaciju. A to znači da prema vrednosti euribora na taj datum usklađuje ratu.

- Šestomesečni euribor je prvog avgusta bio 0,65 a prvog septembra je došao na 1,24, što znači da je skočio duplo, ali to još uvek nije trend, tako da ne možemo da kažemo da će toliko da skače svaki mesec, nego je fleksibilnost tržišta takva da on brzo odreaguje na neke nove stvari - kaže za "Blic Biznis" Dušan Uzelac, direktor portala "Kamatica".

Iako su predviđanja da će se trend rasta euribora nastaviti u sledećem periodu, prema rečima stručnjaka, za sada je nemoguće reći koliki će rast biti do kraja godine, a samim tim i koliko će biti povećanje kamate na stambene kredite.

- Ne možemo reći koliko će povećanje euribora biti do kraja godine zato što je to berzanska stvar - kao što ne možemo da predvidimo ni cenu nafta, jer na nju utiču globalne relacije - kaže Uzelac i navodi primer.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ljubodrag savić dušan uzelac kamatne stope povećanje kamatnih stopa raste rata kredita rata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana