Tekst objavljen: 05.01.2022 9:00        


Ko je gde? Četiri zemlje, posmatrajući BDP - Kina, Japan, SAD, Nemačka čine više od polovine svetske ekonomije

Ovo je 10 najvećih i 10 najmanjih ekonomija


BDP inače predstavlja ukupnu vrednost proizvedenih dobara u jednoj zemlji u određenom vremenskom periodu. Odnosno to je ekonomski izraz koji predstvalja ukupnu produkciju finalnih roba i usluga, ostvarenu u nacionalnoj ekonomiji.

Uopšteno govoreći, kada je BDP u zemlji u porastu, to je znak veće ekonomske aktivnosti koja koristi radnicima i preduzećima dok je obrnuto za pad.

Američka ekonimija sa 22,9 biliona dolara nalazi se na prvom mestu, i američki BDP čini otprilike 25 odsto globalne ekonomije. Industrije finansija, osiguranja i nekretnina čine 4,7 biliona dolara najviše doprinose ekonomiji zemlje, a slede profesionalne i poslovne usluge koje iznose 2,7 biliona dolara i vlada (2,6 biliona dolara).

Kineska ekonomija je druga po istaknutom iznosu, sa blizu 17 biliona dolara BDP-a. Ostaje najveći proizvođač širom sveta na osnovu proizvodnje sa ekstenzivnom proizvodnjom čelika, elektronike i robotike, između ostalog.

Najveća privreda u Evropi je Nemačka, koja izvozi oko 20 odsto svetskih motornih vozila. U 2019. ukupna trgovina iznosila je skoro 90 odsto BDP-a zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


10 najmanjih zemalja po BDP

Na drugom kraju spektra su najmanje svetske ekonomije prema BDP-u, prvenstveno zemlje u razvoju i ostrvske zemlje.



Sa BDP-om od 70 miliona dolara, Tuvalu je najmanja ekonomija na svetu. Smeštena između Havaja i Australije, najveća industrija ovog vulkanskog arhipelaga oslanja se na teritorijalna prava na ribolov.

Pored toga, zemlja zarađuje značajan prihod od svog „.tv” veb domena. Između 2011. i 2019. zarađivao je 5 miliona dolara godišnje od kompanija — uključujući Tvitch u vlasništvu Amazona za licenciranje imena domena Tvitch.tv — što je ekvivalentno otprilike 7 odsto BDP-a zemlje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP svetska ekonomija najmanje svetske ekonomije najveće svetske ekonomije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana