Tekst objavljen: 01.02.2023 15:45        


Početak nove godine doneo je optimizam na tržištu kriptovaluta. S porastom od 39,4 odsto ovog meseca, bitkoin zatvara svoj najbolji mesec od rasta od 40 odsto u oktobru 2021. i najbolji januar od 2013. godine

Ovo je najbolji januar za kriptovalute još od 2013. godine


Trenutno na nivou od od 22.910 dolara, bitkoinom se prošle nedelje trgovalo na najvišem nivou od avgusta prošle godine. Najveća kriptovaluta već deset godina nije svojim vlasnicima priuštila tako podsticajan januar.

"Januar smo započeli eksplozivnom akcijom cena u nedelji decembarskog ispisa CPI-ja", rekao je za Yahoo! Finance Christopher Newhouse, stručnjak za kriptovalute.

Iz Newhouseove perspektive, potražnja na strani kupaca od institucionalnih primaoca — bilo da se radi o trgovcima vođenim makroekonomskim sistemima ili hedge fondovima — vratila se u prve dve nedelje januara.

U dvanaest dana nakon decembarskog izveštaja o inflaciji objavljenog 12. januara, likvidirane su kratke pozicije u bitkoinu u vrednosti od 1,3 milijarde dolara ili 611 miliona dolara bez dugih pozicija, prema agregatoru kripto derivata CoinGlass. Tokom prošle nedelje, trend se preokrenuo s likvidiranim dugim pozicijama u iznosu od 331 miliona dolara ili 108 miliona dolara bez kratkih pozicija.

Između 10. i 20. januara, kada je bitkoin doživeo svoje najveće pomake naviše, trgovci vođeni špekulacijama vratili su se na tržište, čime se bitkoin probio iz raspona između 15.700 i 18.000 dolara.

"Bitkoinova guranja iznad 20.000 i 22.000 dolara dogodila su se petkom jer su trgovci imali velike količine negativne izloženosti i prodaje prema kraju trgovanja u SAD-u", primetio je Newhouse.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Analitičari kažu da će sledeća faza za bitkoin verovatno biti određena u danima nakon odluke Federalnih rezervi o povećanju mesečne stope.

Povratak kupovine bitkoina izgleda slično onome što se dogodilo od jula do početka avgusta, po mišljenju Mihaela Safaija, suosnivača i partnera kompanije za kripto trgovanje, Dexterity Capital.

"Potrebno je otprilike dva meseca da se kripto tržište stabilizuje nakon velikog šoka, a mi smo sada u toj fazi, nakon FTX-a", rekao je Safai.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ethereum bitkoin cene kriptovaluta trgovina kriptovalutama kriptovalute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana