Tekst objavljen: 02.01.2015 12:58        


Možda je vreme da pogledate kako se Vaša banka ophodi prema klijentima tj. prema Vama. Postoje stvari koje možemo ili ne možemo da tolerišemo. Neki od njih nam govore da je možda vreme da promenimo banku

Ovo su znaci da možda treba da razmislite o promeni banke

Naknade, takse

Banke naplaćuju klijentima naknade za određene proizvode i usluge koje koriste ili ne koriste. Neke možda i niste primetili. Ako imate visoke (ili neočekivane) troškove npr. na računima za održavanje, visoke transakcione naknade, visoke kamate možda je vreme da razmislite o promeni. Ovi troškovi se mogu brzo sabrati i prikazati na Vašem računu. Možda ćete moći da ih eliminišete ako razgovarate sa svojom bankarskim službenikom o njima, ali idite naoružani znanjem gde možete dobiti bolju ponudu.


Dostupnost

Bankarske usluge treba da budu po skrojenim po Vašim potrebama. Uostalom to je Vaš novac tako da bi trebalo da možete da ga koristite  kad i kako želite. U svakom trenutku treba da imate pristup svom novcu. To je jedna od najvažnijih stvari pri izboru banke.
Ako volite gotovinu za Vas je važno da budete sigurni da može da podignete svoj novac u svakom trenutku. Raspored bankomata i ekspozitura banke je od presudnog značaj pri izboru iste.
Ako želite da prate svoj nalog gde god da ste za to Vam je potrebna funkcija poput mobilnog bankarstva i online transakcije. Banka koju birate mora da ima te mogućnosti, a da ih pritom dodatno ne naplaćuje.

Korisnički servis

Neke banke izgleda ne stavljaju na prvo mesto odnos sa klijentima. Ako se osećate nevidljivo na šalterima, referenti za kredite ili predstavnici korisničkih servisa nisu adekvatno ili učtivo saslušali Vaše probleme, možda je vreme da se razmatra o promeni banke, i nađete onu koja će Vam pružiti prijatnije bankarsko iskustvo. Takođe proverite da li Vam je na raspolaganju 24/7 SOS linija ili online savetnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ne prati kretanje kamata

Želite mogućnost da zaradite fer kamatnu stopu na svojim štednim računima. Nemojte da propustite priliku da novac koji već imate za Vas zaradi dodatni novac. Ako vaša banka ne daje pristojne kamate na štednju , to je možda još jedan razlog da razmislite o promeni.

Sigurnost

Ako Agencija za osiguranje depozita ne osigurava Vašu banku, smatrajte to crvenim svetlom. Ova organizacija je odgovorna za osiguranje novca koji se nalazi u banci, uključujući i štednju. Važno je da se uverite da je Vaš novac na sigurnom.


Promene u načinu života

Ako ste nedavno imali promenu vaše odgovornosti na poslu, radno vreme, bračno stanje ili finansijsko, zdravlje, možda ćete morati da razmotrite nove bankarske mogućnosti. Kada se vaše bankarske potrebe menjaju, to je dobro vreme da ponovo procenite da li vaša banka i dalje zadovoljava te potrebe.
Na primer, ako vaša banka nema najbolje kamatne stope na hipotekarne kredite, a Vi planirate da kupujete stan ove godine, možda ćete želeti da razmotrite o prelasku u banku koja nudi bolju ponudu.


Ako se odlučite da napravite promenu, važno je da uporedite više banaka i da pronađete najbolju ponudu koja ne podrazumeva više troškove i ima na raspolaganju opcije koje su Vama trenutno potrebne. Prilikom prelaska u drugu banku obavezno zatvorite sve račune i izmirite sve obaveze prema predhodnoj banci.

3 komentara

 1. User image
  Vojislav 10.02.2015 14:50

  Sve ste lepo napisali u tekstu "6. Znakova da je vreme da promenite banku", ali mislim da korisnici bankarskih usluga ili proizvoda (klijenti), i nemaju nekakav izbor na bankarskom tržištu u Srbiji. Razlike u ponudama banaka skoro da i nema. Za sada smo mi klijenti i dalje u nezavidnom i neravnopravnom položaju u odnosu na banke.
  Nadam se da će se to u doglednoj budućnosti promeniti u korist klijenata.
  Hvala Vama na svemu što činite za svoje verne čitaoce.

 2. User image
  Fapro 12.02.2015 11:42

  U drzavi u kojoj 6 banaka propadne zato sto je opljackaju ljudi kojima vlast to dopusti, sta vredi 6 novih znakova i sta vredi uopste menjati banku, kada je svaka podlozna pljacki na isti nacin?
  Zar nam najvoljeniji sin naseg naroda (Sloba, bankar) nije pokazao kako se to radi, i sa drzavom i sa bankama?
  Iz njegove glave (kao iz Zevsove) rodila se Dafina (kao Atina iz Zevsove).
  Sta dalje reci?
  Pokvarenost i pohlepa upropastili su poverenje, koje se jedva malo povratilo posle Slobe, bankara.

 3. User image
  leona 09.05.2015 18:37

  Mislim da i male razlike mogu mnogo da znače klijentu. Na pr. moja banka ima besplatnu aplikaciju preko mob.
  koja obaveštava o svakoj promeni na računu (uplata/isplata) i daje stanje. Korisno.
  E-banking nema dodatnih troškova, već je u paket-računu i besplatan je.
  Kad saberete na godišnjem nivou (ne samo troškovi banakrske usluge i transakcioni troškovi) - i dodatno uračunate
  svoje vreme, ubrzani pojednostavljeni platni promet, pouzdanost aplikacije, lakše obavljate svoje poslove....
  Ovakvi tekstovi imaju smisla. i kao u onoj reklami "nije svejedno"...
  Zato sam pokoju zamerku banci "otpisala". Na pr. mnogo zapetljanu proceduru za odobravanje kredita, ponekad gužvu,
  mali broj bankomata po gradu...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
promena banke razlozi za promenu banke kamata kako rade banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana