Tekst objavljen: 02.03.2023 14:45        


Nakon što je Evropski parlament izglasao zabranu prodaje novih automobila na naftne derivate do 2035. godine, nametnulo se pitanje šta će biti sa cenama polovnjaka i da li će konačno početi da padaju

Pad cena polovnjaka - ni u najavi


I uprkos velikim očekivanjima da je ovo signal ka pojeftinjenju koje sledi, struka kaže da za sada nema ni naznaka da će do toga doći.

Cena polovnih automobila krenula je tokom pandemije koraona virusa, i zbog otežavajućih okolnosti u proizvodnji novih, poskušljenja su se nastavila do danas. Polovnjaci su u Srbiji za gsamo godinu dana poskupeli oko 25 odsto. Aleksandra Graovac, Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova kaže za "Blic Biznis" da je u ovom trenutku nemoguće predvideti u kom pravcu će cena polovnjaka u narednom periodu ići.

Mi trenutno nemamo ni u najavi situaciju koja ukazuje da bi cena u skorijem periodu mogla da pada. Sa druge strane, snabdevanje sa novim vozilima je loše i usporeno, i nova vozila su poskupela, što takođe diktira cenu polovnjaka. Istina je da cenu diktira ponuda i potražnja ali sve je vezano za situaciju sa novim vozilima - kaže Graovac.

Od 2024. zabranjen uvoz Euro 3 i Euro 4

Ona objašnjava da su ova očekivanja kod nas sada naročito izražena majući u vidu da smo poslednjih godina, doživeli znatna poskupljenja na ovom polju, najpre zbog pandemije a kasnije i zbog drugih dešavanja. Naša sagovornica ističe da su kod nas najavljeni neki drugi zakoni koji bi mogli doneti mnoge promene na automobilskom tržištu.

- Od januara 2024. godine trebalo da bude zabranjen uvoz starih vozila sa standardom Euro 3 i Euro 4, a to su vozila proizvedena 2008, možda pa čak i 2005. Mora da se jača domaće tržište, da se ljudi više okreću pouzdanim a ne jeftinijim kupovinama, neproverenih vozila iz inostranstva. Najveći problem za nebezbednost saobraćaja, osim zagađenja su vozila koja nisu tehnički ispravna - kaže Graovac.

Prema njenim rečima prošle godine se u Srbiju uvezlo oko 135.000 polovnih vozila, dok se svake godine uveze preko 150.000. Imajući u vidu ambiciozne ciljeve Evrope da se za 12 godina prestane sa proizvodnjom vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, ona ukazuje da će period do 2035 biti vrlo dinamičan i za proizvođače i za kupce i da će se desiti sigurno dosta promena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Promene u zakonu o bezbednosti

Zakon o bezbednosti o saobraćaju predviđa novine i za tehničeke preglede, a to su prakse koje se već rade u Evropi, ukazuje Graovac. Ona napominje da smo svesni toga da ćemo morati da budemo i malo ekonomičniji i malo odgovorniji prema životnoj sredini i prema bezbednosti.

- Moraćemo drugačije da razmišljamo prilikom kupovine, pa umesto da u kući imamo tri vozila, možda da se odlučimo za jedno ali novije. Iako nam na prvi pogled stariji polovnjaci deluju jeftine, kasnije se ispostavi da nas koštaju mnogo više, a to su ta vozila iz uvoza kojih se evropsko tržište masovno rešava - kaže ona.

Porastao promet

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda promet robe u trgovini na veliko i trgovini na malo motornim vozilima u Srbiji porastao je u četvrtom tromesečju 2022. godine za 21,3 odsto u odnosu na isto tromesečje prethodne godine.

Promet u trgovini na veliko beleži rast u tekućim cenama od 11,4 odsto, a u trgovini na malo rast od 20,1 odsto. U strukturi trgovinskog prometa najveće učešće ostvarile su robne grupe od kojih motorna vozila - 49,8 odsto.

Raste prodaja e-vozila, ali nedovoljno

Kada je u pitanje prelazak na električne automobile, Graovac kaže neće zaživeti ukoliko cene ne budu prihvatljive za svakoga. Prema njenim rečima kod nas je prodaja tih vozila 2022. godine porasla u odnosu na 2021. za više od 100 odsto, ali to se radi o cifri oko 237 vozila, što je i dalje mali broj.

Graovac ukazuje da se promene u automobilskoj industriju sada već uveliko dešavaju a kojih mi verovatno nismo svesni niti imamo uvid u to.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cena polovnjaka aleksandra graovac automobili polovni automobili cene polovnjaka polovnjaci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana