EUR 117,58 USD 98,96 CHF 108,88

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 07.08.20. :: 117.5825 rsd

Tekst objavljen: 10.07.2020 12:10        


Cene zlata su u sredu porasle iznad nivoa od 1.800 dolara po unci, prvi put od 2011, u vreme kada ulagači traže sigurnost usled zabrinusti za stanje ekonomije

Počeo je veliki uspon zlata

Zlato će dostići nove rekorde zbog koronavirusa, predviđa Majkl Novograc, izvršni direktor i predsednik Galaksi digitala.

"Situacija je savršena za nešto poput zlata. Federalne rezerve SAD i centralne banke širom sveta nastavljaju da štampaju novac. Zbog toga će zlato dostići nove vrhunce od 1.950 dolara ili nešto slično, a potom će nastavit će da raste. Mislim da tek započinje rast", rekao je Novograc.

Dodao je da se nalazimo u "iracionalnoj zoni" bujanja na tržištima, ali teško je shvatiti gde se to zaustavlja. Zaključio je da smo u "balonu" (odnosno da je vrednost finansijskih tržišta prenaduvana).

Fokus tržišta i dalje je uglavnom prilagođen zabrinutosti zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa.

Globalna zdravstvena kriza podstakla je centralne banke širom sveta da upumpaju velike količine novca u nastojanju da podstaknu ekonomski oporavak. Zlato se, pak, tradicionalno koristi kao zaštita od inflacije, a cene obično rastu kako se ekonomski uslovi pogoršavaju, prenosi Biznisinfo.

Međutim, trenuto rastu i cene deonica i cene zlata na globalnom nivou. Analitičari kažu da je razlog za to podsticaj centralnih banaka, a dodatna novčana masa koju to može stvoriti ostavlja zlato u dobroj prilici da jača i kratkoročno i dugoročno.

"Predlažemo investitorima da započnu diverzifikaciju, a ono što će morati da porasta mnogo više je zlato", rekao je Majkl Hauel , izvršni direktor Krosborder kapital za CNBC.

On je rekao da su potezi američkih Federalnih rezervi i kineske centralne banke, koji upumpavaju novac na tržište, "čarobna vest" za žuti metal, predviđajući da bi cene zlata mogle porasti za čak 50 odsto u sledećih 18 meseci i da dostignu 2.500 dolara za uncu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zlato cena zlata rast cene zlata pandemija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana