Tekst objavljen: 03.01.2016 10:06        


Keš se najviše ceni čak i kao poklon, ali je novac u koverti odavno postao prevaziđen način poklanjanja. Umesto koverte, mnogo elegantniji način da nekom poklonite novac su platne prepaid kartice. 

Poklon kartice - čemu služe i gde je tu caka?

Najčešće se koriste za rođendane, venčanja, razne godišnjice, bonuse i nagrade zaposlenima.

Osnovna karakteristika ovih kartica je ta da su one "prepaid kartice" što znači da osoba koja kupuje karticu uplaćuje iznos, koji se potom troši.

Specifičnost kartice je i ta što se na njoj ne štampa ime i prezime korisnika kartice, već samo broj kartice, rok važenja i serijski broj.
 
Prepaid kartica se može koristiti isključivo za plaćanja roba i usluga na POS terminalima, a karticom nije moguće podizati gotovinu na bankomatima.

Kartica je jednokratna, odnsono nije je moguće dopuniti nakon inicijalne uplate, a kada osoba kojoj ste poklonili karticu potroši celokupna sredstva, kartica se blokira i postaje nevažeća.Sa aspekta korisnika kartice, kartica je besplatna, a sa aspekta kupca kartice postoji naknada koju naplaćuje banka prilikom kupovine i koja zavisi od iznosa sredstava koja se inicijalno uplaćuju.


Podizanje gotovine sa prepaid kartice je moguće samo u posebnim slučajevima: kada je kartica blokirana (npr. ako korisnik unese više puta pogrešan PIN pri kupovini i plaćanju na POS terminalu), kada je potrošeno više od 80-90% inicijalno uplaćenih sredstava na kartici i kada je istekao rok važnosti kartice.

Ove kartice se izdaju i kao magnetne i kao čip kartice, ali su tendencije takve da se teži izdavanju isključivo čip kartica.

Prepaid kartice izdaje nekoliko banaka u Srbiji. Prve kartice ove vrste kod nas su se pojavile u martu 2007. godine, a izdale su ih Erste i Komercijalna banka. U svetu se ove kartice koriste još od devedesetih godina.

Prepaid kartice su vrlo interesantne zbog motiva koji se štampaju na njima. Najčešće je reč o motivima poput rođendanskih torti, srca, mladenaca, novčanica i sl., koji su adekvatni situacijama u kojima se kartice poklanjaju. U svetu su posebno popularne prepaid kartice alternativnih oblika (nepravougaonih oblika i bez zaobljenih ivica).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  krs 21.02.2016 15:40

  Pozdrav, da li bih mogao da uplacujem Facebook reklame pomocu Erste poklon kartice? Ili da uplacujem sredstva u dinarima sa poklon kartice na paypal € i potom da koristim za kupovinu promocije na Fb?
  hVALA UNAPRED

 2. User image
  Radomir 10.09.2017 15:39

  Postovani zelim da Vas pitam da li moze da se vrsi placanje Paypalom i da li na kartici moze da vrsi trece lice uplatu na pomenutoj kartici.Hvala

 3. User image
  Novak 28.12.2018 17:11

  1. "Prepaid kartica se može koristiti isključivo za plaćanja roba i usluga na POS terminalima, a karticom nije moguće podizati gotovinu na bankomatima."

  2. "Podizanje gotovine sa prepaid kartice je moguće samo u posebnim slučajevima: ......."

  Znaci moguce je, ili ipak ne?!? :D

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
platne kartice poklon kartice kartice kreditne kartice debitne kartice kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana