Tekst objavljen: 25.03.2021 15:45        


Na tržištu polovnih automobila uskoro će biti vidljive značajne promene

Polovnjaci će biti sve skuplji, evo od kada počinje rast cena

Najavljenja promena pravila za registraciju vozila, koja stupa na snagu 5. jula, doneće rigoroznija pravila po pitanju poštovanja ekoloških standarda, što bi trebalo da dovede do poskupljenja vozila koja te standarde mogu da ispune, a do pada cene onih koji neće proći na tehničkom zbog toga što im je, u najvećem broju slučajeva, izvađen katalizator.

Katalizator, deo izduvne grane kod automobila, služi za prečišćavanje štetnih gasova koji nastaju kao posledica rada motora. Katalizatorima se, zbog njihovog sastava, trgovalo jer u njemu ima retkih a ujedno i skupih metala, kao što su platina, rodijum i paladijum. Mnogi vlasnici automobila su skidali i prodavali ove katalizatore, a nekada su to radili i auto-placevi, ne obaveštavajući kupce o intervenciji na vozilima.

Cenu je do sada plaćala priroda. Novom uredbom to će biti ispravljeno i svako ko nema katalizator, moraće izudvne gasove da dovede u meru sa fabrčikim standardima za svaki tip motora (EURO 1, EURO 2, pa sve do sadašnjeg EURO 6 standarda motora) što može da košta i do 1000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tako visoka cena rešenja će mnoge automobile poslati na otpad i zbog toga će poskupeti oni koji ostaju na tržištu, a sa velikom sigurnošću možemo reći da se neće smanjiti portražnja za polovnim automobilima u Srbiji. Njihovo tržište će se umanjaiti zbog manjeg broja vozila i, kao posledica toga, cene onih automobila koji ostaju „u igri“ će skočiti.

Pored ove činjenice, treba imati u vidu i sledeće: dominantan izvor za tržište polovnih automobila u Srbiji su polovnjaci iz Zapadne Evrope, odakle stižu sve skuplja vozila. Razlog tome je već dobro poznata situacija sa pandemijom COVID-19. Ovaj globalni problem je poremetio stepen konzumerizma koji je postojao pre korone, pa je danas teže ubediti ljude da kupe nov automobil. Iz tog razloga vlasnici ne prodaju tako lako ona vozila koje već imaju, što se onda odražava i na uvoznike polovnjaka u Srbiji, kao i na njihovu cenu na našem tržištu.

Da sumiramo, od jula meseca treba očekivati da će porasti cene polovnih automobila u Srbiji.

1 komentar

 1. User image
  Neba 30.03.2021 12:53

  Zasto ABS kada vec uzima lepu svotu za svoj pregled i potvrdu ne proverava stanje vozila i ne dostavlja listu nalaza?!
  Trosak isti kao kod TUV a rezultat nikakav sem punjenja budzeta i plata.
  Takodje, ove kategorije/standardi trebaju da prate i takse na nivo zagadjenja - sto manja kategorija veca taksa.
  Ovo je sve normalno u celoj EU, Rusiji,SAD, Kini,cak i vecem delu nerazvijenog sveta...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
5 jul polovni automobili polovnjaci cena polovnjaka pandemija automobilizam nova pravila za registraciju katalizator

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana