Tekst objavljen: 18.01.2024 13:55        


Svi potrošači koji su svoj oktobarski račun za gas platili u novembru, a novembarski račun potom u decembru platili u iznosu koji im je razrezao Srbijagas, sada su dobili uvećane račune za potrošnju u decembru - tačno za onoliko veće koliko iznosi plaćen račun za oktobar

Pometnja sa decembarskim računima za gas - šta se zapravo događa?


Ako vam je nejasna ova računica, pročitajte zvanično saopštenje Srbijagasa, pa vam tek tada ništa neće biti jasno, osim toga da ovo javno preduzeće smatra da su glavni krivac za iznenadne zaostale dugove i uvećane decembarske račune građana - poštari koji su štrajkovali.

Ako bismo uvezali činjenicu da je gas od novembra skuplji, a da su u decembru, kada se ovi računi isporučuju građanima – održani izbori, i da potrošači nisu dobili uvećane račune za gas, već naprotiv – umanjene za onoliko koliko su platili oktobarske račune, sve bi bilo mnogo jasnije.

Ali, pođimo redom.

Redakciji N1 javilo se nekoliko čitalaca kojima nije jasno šta im se dogodilo sa decembarskim računima za gas: svi imaju isto pitanje i isti problem, samo je reč o različitom iznosu zaostalog duga koji se pojavio na novim računima, iako su prethodni uredno platili, po „razrezanom“ iznosu.

Objašnjenje Srbijagasa zbunilo ih je još više: kako to da je „krivac“ za zaostali dug – štrajk poštara?

Na računima za gas utrošen u novembru ovim potrošačima bila je upisana preplata za oktobarsku potrošnju. Dakle, svi oni, kako piše na novembarskom računu, platili su gas utrošen u oktobru više nego što je trebalo, pa im je za toliko umanjen dug u sledećem mesecu.

I novembarske račune ovi potrošači uredno su plati – u onolikom iznosu za koliko ih je dužio Srbijagas.

A onda su, proteklih dana, dobili račune za decembar. Na njima stoji da „vuku“ dugove iz novembra.

Zbunjeni, obratili su se Srbijagasu.

Neki od njih dobili su odgovore, neki još ne, ali da ovakvih slučajeva ima znatno više dokazuje i saopštenje koje je objavio upravo – Srbijagas, naglasivši da su decembarski računi za domaćinstva – ispravni.

Za Srbijagas to su – „nedoumice“

„Do nedoumica je došlo zbog pomeranja roka plaćanja (zbog štrajka Pošte) računa za oktobar 2023. godine. Navedenim pomeranjem roka plaćanja oktobarskih računa sa 16. novembar 2023. na 15. decembar 2023. potrošači koji su izmirili svoja dugovanja za oktobar 2023. zaključno sa 30. novembrom 2023. na novembarskom računu dobili su iskazanu pretplatu, samim tim je i dug za novembar umanjen za iznos pretplate“, navode u Srbijagasu.

Zbog ovih okolnosti je, kako se dodaje – „veliki broj potrošača uplatio umanjen iznos za novembar“.

„Nakon 15. decembra 2023. navedena pretplata je postala dugovanje za oktobarski račun i kao takva, nalazi se na računima za decembar“, naveo je Srbijagas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta se, u stvari, dogodilo

„Ključ“ je, u stvari – u oktobarskim računima.

Za taj iznos je Srbijagas potrošačima koji su ga platili umanjivao novembarske račune.

A to je, obrazlažući nam svoj problem, shvatio i jedan od čitalaca portala N1.

„Tek sada sam shvatio da mi uopšte do sada nisu uračunali da sam platio oktobarski račun. Kako stoji u njemu, za oktobar sam imao potrošnju gasa od 3.000 dinara i uplatio sam u novembru, u roku, nešto više od toga – 4.000 dinara. U novembru je trebalo da budem u preplati 1.000 dinara i da mi se za toliko umanji novembarski račun“, navodi naš sagovornik.

Umesto toga, kaže, Srbijagas mu je računao da je u preplati za ceo iznos od 4.000 dinara, i da treba da plati 2.700 dinara, pošto je potrošnja u novembru 6.700.

„Ja nisam proveravao račun pre toga. Dakle, nije im kriv štrajk u Pošti, već oni sami što nisu proknjižili moju uplatu za oktobar. Kako mogu da mi računaju da sam platio više za oktobar 4.000 dinara i to mesec dana kasnije, na novembarskom računu i da mi onda dva meseca posle uplate kažu da sam ipak dužan za oktobar? Zar je bitno što je rok produžen, kad sam platio svoj dug u roku? Ovo, nažalost, liči na to da su, zbog rasta cene gasa od 1. novembra hteli da izbegnu da nam pre izbora u decembru uruče veće račune za gas, pa su našli rešenje da nam svima umanje račune za iznos uplaćen u oktobru“, ogorčen je ovaj čitalac.

Kako dalje teče obračun potrošnje gasa?

Po računu u koji je N1 imao uvid, ovaj potrošač je u novembru utrošio gasa za ukupno 6.700 dinara, ali je istovremeno „stanje na dan 30. novembar 2023“ pokazivalo da je u preplati za 4.000 dinara (dakle da je za toliko više platio oktobarski račun, što je tek naknadno utvrdio da nije tako).

Pa ga je Srbijagas dužio za razliku između novembarskih utrošenih 6.700 dinara i unapred plaćenih 4.000 dinara, dakle za još 2.700 dinara, koliko je i stajalo na novembarskom računu.

„Uplatio sam skoro duplo – ukupno 5.000 dinara i sada mi stiže račun za decembar. Očekivao sam da ću i po njemu da budem u preplati, da će pisati da sam platio 2.400 dinara više nego što treba, pa će mi za toliko biti umanjen račun za decembar u kojem sam potrošio gasa za ukupno 14.400 dinara. Međutim, umesto da piše da sam u preplati 2.400 dinara, ispostavlja se da sam na dan 31. decembar 2023. još i dužan nešto manje od hiljadu dinara, pa treba da uplatim više od 15.000 za decembar“, navodi naš sagovornik.

Ni pomenuto pojašnjenje Srbijagasa nije mu pojasnilo problem, sve dok nije proučio i svoj oktobarski račun i shvatio da nisu krivi poštari, već – Srbijagas koji do kraja godine nije proknjižio njegovu uplatu oktobarskog računa, već ju „prebacio“ na decembarski račun koji građanima na naplatu stiže tek sada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
decembarski račun za gas netačni računi račun za gas srbijagas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana