Tekst objavljen: 08.02.2023 15:45        


Uska grla u snabdevanju polako popuštaju u nemačkoj industriji, pa se u januaru na manjak materijala za proizvodnju žalilo 48 odsto preduzeća, pokazuju podaci minhenskog instituta Ifo

Popuštaju uska grla u snabdevanju


Problem uskih grla u decembru je prijavilo 51 odsto firmi. Tokom 2022. taj udeo je bio znatno veći – u martu čak 80 odsto.

Uska grla, međutim, i dalje snažno opterećuju industriju koja zbog njih usporeno raščišćava preuzete narudžbine, rekao je direktor instraživanja Klaus Volrabe. Stanje se razlikuje po delatnostima. Tako tri četvrtine mašinogradnje i aubomobilske industrije i sada teško dolazi do repromaterijala, dok to muči tek trećinu proizvođača hrane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Probleme snabdevanja je prijavila jedna od četiri firme u hemijskoj industriji, najmanje od prekida u lancima snabdevanja početkom 2021. U proizvodnji papira i kartona udeo preduzeća koja su imala teškoće u nabavci materijala je pao na 14, a u metalskoj i prerađivačkoj na svega sedam odsto, navodi Ifo.

Savezni zavod za statistiku je saopštio da je industrija u Nemačkoj na kraju prošle godine ponovo dobila više porudžbina – posle značajnog pada iz prethodnog perioda. Nemačka privreda je u poslednjem tromesečju prošle godine neznatno opala. Ako se ovakav razvoj nastavi u prvom kvartalu ove godine, stvoriće se uslovi za takozvanu tehničku recesiju. Sve u svemu, prošla godina je bila slaba za industriju iz perspektive potražnje. Uz nekoliko izuzetaka, nove porudžbine su bile u stalnom padu i 10,1 odsto niže nego godinu dana ranije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka ekonomska kriza lanci snabdevanja snabdevanje uska grla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana