Tekst objavljen: 09.06.2023 15:15        


U Srbiji je potražnja za poslovnim prostorom sve veća, naročito u prestonici, gde se kancelarije i lokali zakupljuju još u fazi gradnje. Samo prošle godine, na tržištu u Beogradu pojavilo se 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora, što je godišnji rast od preko 15 odsto. Iako su kancelarije u prestonici i najskuplje u regionu, gotovo i nema više praznih

"Potražnja za poslovnim prostorom sve veća"


U gradovima širom Srbije na mestu porodičnih kuća sve se više zidaju zgrade, a investitori tvrde da se lokali veoma brzo izdaju. U Kruševcu se renta kreće od 10 do 20 evra po kvadratnom metru.

"Što setičenašegobjekta koji se nalazi u centru grada, opredelilismo seza lokalevećekvadrature samim timtražimoi ozbiljnije firme.Najčešćizakupci su banke, razne trgovine, firme koje se bave igrom nasrećuili kockarnice", kaže Branislav Jovanović iz preduzeća "Arabika 26" u Kruševcu.

U najdužoj prestoničkoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, poslednjih nekoliko godina otvorilo se petnaestak kladionica. Agenti za nekretninekažuda su zakupci tih lokala najredovniji u plaćanju rente.

"Potrebno je da se poštuju određene norme kada je u pitanju rastojanje između dva takva objekta – 100 metara u odnosu na konkurenciju. Dešava se da investitori neke lokale ne mogu da prodaju do momenta dok ne nađu potencijalnog zakupca, to može da potraje duže od perioda u kom je zgrada izgrađena. Beograd na vodi ima specifičnu politiku. Oni u potpunosti drže pod svojom kontrolom celu rentu lokala i vode računa gde i kakve delatnosti u kakvim tipovima lokala mogu da budu zastupljeni", kaže Nenad Avram iz agencija za nekretnine "Eminent".

Grad Beograd ima u vlasništvu oko 5.800 lokala i svi su na licitaciji izdati na pet i više godina. U zavisnosti od lokacije, početna cena bila je od 64 do 2.500 dinara po kvadratnom metru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gradski menadžer Miroslav Čučković kaže da je početna cena za igre na sreću daleko najveća – ona ječak 40 puta viša nego što je, na primer, za atelje.

"Što se tiče kladionica i tih stvari za delatnosti kocku – 66 lokala od tih 5.815 izdato je za tu namenu.Kockarnice na svakom koraku su proizvod privatnog izdavanja prostora koji je u velikoj merivraćenrestitucijom građanima. Što se tiče prihoda, Grad Beograd od rente ima dve milijarde i 425 miliona dinara godišnje,a za izgradnju deset vrtića upravo nam toliko novca treba“, napominje Čučković.

U Beogradu se rentira oko pet odsto više poslovnog prostora nego u zemljama regiona, a najtraženije su najluksuznije kancelarije.

"Cena zakupa poslovnog prostora A klase iznosi između 15,5i 16 i po evra po metru kvadratnom, plus servisni troškovi između 4 i 5,5 evra po metru kvadratnom, štoizađ eoko 20 evra po metru kvadratnom. To znači da je za hiljadu kvadrata cena zakupa oko 20.000 evra mesečno", kaže Marko Jevtić iz Agencija za nekretnine "Jevtić d.o.o.".

Sve više stranih kompanija rentira poslovne prostore u Beogradu, zbog čega su se graditelji najviše i usmerili na kancelarijske objekte. I plodne oranice pretvaraju se u regionalne i internacionalne logističke centre.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potražnja za poslovnim prostorom miroslav čučković poslovni prostor gradski poslovni prostor Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana