Tekst objavljen: 28.12.2021 14:45        


Gotovo u svim gradovima, a sve više i u manjim mestima, izgradnja stambenih zgrada uzela je maha, gradi se, praktično, na svakom koraku i broj novih stambenih jedinica sve je veći

"Potražnja za stanovima i cene nisu još dostigli plafon"


Nesumnjivo da je, posebno u većim gradovima, sve veća ponuda stanova na tržištu, ali je očito da ne jenjava ni potražnja. Velika potražnja za stanovima, dolazak međunarodnih kompanija i stranih državljana, poskupljenje materijala... uzroci su da cene kvadrata na tržištu Srbije rastu. Treba reći da na cenu stanova ili kuća utiče i mnogo drugih faktora, među kojima su i lokacija i kvalitet izgradnje, da li je stan nov ili star, vrsta opreme...Bilo kako bilo, cene nekretnina su u porastu i kvadrat poskupljuje, a stručnjaci ističu da će na njihov dalji rast uticati i inflacija, porast cena gradnje i nedostatak radne snage u građevinarstvu.

Rast cena kvadratnog metra primetan je, praktično, u svim gradovima, a to je najuočljivije u velikim gradovima ili onima koji su u njihovoj blizini. Tako je, recimo, u Pančevu za poslednjih nekoliko godina cena kvadrata porasla za više od 50 odsto, a samo u novembru cene su povećane oko devet odsto pa je, u proseku, u ovom gradu potrebno izdvojiti 1.100 evra po kvadratu, dok je za luksuzne stanove cena kvadrata oko 2.000 evra.

Najveća potražnja za stanovima je u Beogardu, u kojem su, naravno, i najviše cene. Kvadratni metar stana, u zavisnosti od lokacije, kreće se od 800 u rubnim gradskim opštinama pa i do 5.000 evra u luksuznim kompleksima, dok je najskuplji kvadrat oko 9.000 evra i važi za Beograd na vodi.

I u Novom Sadu je cena kvadratnog metra stana, u odnosu na 2020. godinu, porasla. Po rečima izvršnog direktora novosadske agencije “Solis nekretnine” Dragana Rabatića, u narednom periodu očekuje se da će doći do smirivanja tržišta, odnosno da neće biti velikih skokova, ali ni pada cena kvadrata. On ukazuje i da je, i pored većih cena kvadratnog metra, ove godine zabeležen rast prodaje stanova u odnosu na prošlu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ove godine rast cena kvadratnog metra stanova u Novom Sadu nije velik - kaže Rabatić. - Bolje je reći da je, zapravo, rast cena peramanentan i da je početak ove godine već startovao s višim cenama pa je ove godine procenat povećanja cene kvadrata oko 10 odsto i to se odnosi isključivo na stanove u novogradnji u Novom Sadu. Može se reći da je na lokacijama gde je ranije za kvadratni metar stana bilo potrebno oko 1.700, sada to oko 2.000, odnosno raspon cena za stanove u novogradnji kreće se od oko 1.200 pa i do više od 2.500 evra za kvadratni metar.

Rast cena stanova u novogradnji, ukazuje Rabatić,prouzrokovan je velikom potražnjom. Što se tiče polovnih stanova, Rabaić ukazuje da oni, jednostavno, ne mogu da prate trend rasta cene novih stanova.

- I cena kvadratnog metra polovnih stanova viša je nego na početku godine, ali je procenat poskupljenja manji u odnosu na stanove u novogradnji. Zbog toga je već sada osetna razlika u ceni kvadratnog metra između novih i polovnih stanova, pa se cena kvadrata polovnog stana kreće od oko 900 pa do oko 1.500 evra - kaže Rabatić.

Vikendice se mahom gledaju

- U jednom trenutku, posebno na samom početku pandemije, vladala je velika potražnja za objektima u prirodi i mnogi su želeli da kupe vikendice, placeve... ali veoma je malo bilo onih koji su to i učinili - kaže Dragan Rabatić. - Razlog za to treba tražiti u tome što se vikendice kupuju za odmor, odnosno potencijalni kupci su oni kojima to nije i neće biti mesto gde će stanovati, pa je to zapravo puno više samo razgledanje ponude nego donošenje odluke. Zato uvek i ima više zainteresovanih nego što ima pravih kupaca. Za razliku od toga, stanovi u gradu su potreba i potražnja je stalna i velika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nekretnina u srbiji novi sad nekretnine stanovi dragan rabatić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana