Tekst objavljen: 11.05.2023 16:15        


Istraživanje očekivanja potrošača u zemljama evrozone u martu pokazalo je da veliki broj anketiranih veruje da će inflacija porasti, objavila je danas Evropska centralna banka (ECB)

Potrošači širom Evrope očekuju da će inflacija i dalje rasti


Potrošači očekuju da će inflacija u narednih godinu dana porasti za 5,0 odsto, što predstavlja porast u odnosu na februar, kada je ova brojka bila na nivou od 4,6 odsto.

Anktetirani veruju da će inflacija u naredne tri godine biti 2,9 odsto, a u februaru su izrazili manji pesimizam, rekavši da očekuju inflaciju od 2,4 odsto.

Nesigurnost povodom rasta stope inflacije u narednih godinu dana je najveća od aprila 2020. godine, kada je započela ova mesečna anketa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ispitanici očekuju da će njihovi prihodi u narednih 12 meseci porasti u proseku za 1,3 odsto, ali da će njihovi rashodi u istom periodu porasti za 4,1 odsto.

Anketirani su veći pesimisti u odnosu na februar i povodom perspektiva ekonomskog rasta i razvoja nezaposlenosti u narednih godinu dana.

Ovo mesečno onlajn istraživanje je rađeno na uzorku od oko 14.000 odraslih građana iz šest zemalja evrozone- Belgije, Nemačke, Španije, Francuske, Italije i Holandije, navodi se na sajtu ECB.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa evro inflacija ecb evropska centralna banka rast inflacije očekivanja za 2023

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana