Tekst objavljen: 08.01.2021 9:00        


Nivoi "loših kredita" (NPL) nastavili su opadati uprkos pandemiji u prvoj polovini 2020. godine

Pravo stanje "loših kredita" će se znati u drugoj polovini godine

Ipak, učinak krize na novi talas NPL-a postaće jasniji u drugoj polovini 2021. godine kada mere (kao što su moratorijumi na plaćanja i umanjenje poreza), sprovedene u raznim jurisdikcijama počnu isticati.

Ovo se, između ostalog, navodi u NPL Monitor Vienna Initiative koji analizira "loše kredite" u zemljama CESEE, prenosi portal Indikator.ba.

Mere koje su preduzele vlade ublažile su uticaje i sprečile novi i trenutni porast NPL-a od tražilaca kredita koji se suočavaju s privremenim nedostatkom likvidnosti.

Ove mere imale su i učinak odgađanja uticaja na kvalitet aktive banaka. Količina NPL-a zabeležila je pad od 8,9 posto u regiji CESEE u 12 meseci do juna 2020. godine, dostigavši nivo od 33,0 milijardi evra.

Većina zemalja u regiji imala je međugodišnje smanjenje broja NPL-a više od 10 posto: Mađarska (-35,3 posto), Latvija (-31,3 posto), Albanija (-25,3 posto), Slovenija (-22,8%), Hrvatska (-22,6%), Srbija (-18,0%), Bosna i Hercegovina (-13,7%), Litvanija (-12,4%) i Češka (-10,3%).

Povećanje obima nenaplativih kredita zabeležile su Crna Gora (0,2 milijarde evra; 15,4 posto), Estonija (0,1 milijarde evra; 11,9 posto), Kosovo (0,1 milijarde evra; 10,2 posto) i Slovačka (1,9 milijardi evra; 2,4 posto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Učinak krize na novi talas NPL-a postaće jasniji u drugoj polovini 2021. godine, nakon što mere koje su sprovedene u raznim jurisdikcijama počnu isticati, a njihove beneficije se vremenom počnu gubiti. Uticaj će verovatno varirati između zemalja, zavisno od načina na koji njihove vlasti budu podnosile krizu, uključujući pristup vakcini i vreme distribucije, navodi se u izveštaju.

Kada su u pitanju budući trendovi, u izveštaju se navodi da će prodaja NPL-a verovatno ostati najvažnija za strategije razduživanja banaka u regiji CESEE 2021. godine.

"U mnogim zemljama postoji dobro funkcionirajuće tržište NPL transakcija. Postoje i dobro uspostavljeni regionalni investitori s kapitalom za ulaganje u NPL. Investitori imaju pristup "pričekaj i vidi", ali postoje pozitivni znakovi za 2021. godinu. Iako je prodaja NPL-a privremeno zadržana od početka pandemije, kapital investitora ostaje u regiji za investiranje. Banke su takođe spremne ponovo pokrenuti svoje procese pripreme prodaje, ali neizvesnost ostaje s obzirom na najbolji trenutak za stavljanje novih zajmova i/ili portfelja na prodaju", dodaje se, između ostalog.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti nenaplativi krediti nenaplativa potraživanja npl 2021 pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana