Tekst objavljen: 18.06.2020 15:55        


Zbog straha od pada ovogodišnjih prihoda, preduzeća režu troškove a najviše za marketing. Odložena su ulaganja u razvojne projekte i edukaciju zaposlenih

Preduzeća u Srbiji većinom odlažu ulaganja u razvoj

Dve petine preduzeća je zaustavilo zapošljavanja, dok će 35% nastaviti da zapošljava. Kao najbolju meru države preduzeća ističu rasterećenje zarada i poresko rasterećenje, pokazuje najnovije istraživanje Infostuda.

Najnovije istraživanje koje je sproveo sajt za zapošljavanje Infostud među 450 kompanija u Srbiji pokazuje da više od četvrtine njih (27%) i dalje trpi negativne polsedice pandemije, a samo 8% je izjavilo da trenutna situacija pozitivno utiče na njihovo poslovanje.

Dve petine preduzeća ističe kao najveći problem planiranje poslovanja u okolnostima sa brojnim nepoznanicama, a na drugom mestu (28%) je briga za finansijsku održivost. Polovina kompanija očekuje da finansijski rezultati za ovu godinu budu ispod planiranih, a svega 5% vidi mogućnost da oni budu iznad očekivanja.

Na udaru marketing, plate se još drže

Da će rizik od krize dugoročno uticati na održivost njihovog poslovanja smatra petina preduzeća, a 45% njih predviđa da će održivost biti kratkoročna.

Više od polovine firmi je srezalo svoje troškove, na prvom mestu sredstva za marketing, a odložena su ulaganja u nove razvojne projkete i edukaciju zaposlenih. Dobra vest je da u preko 80% kompanija nije bilo otpuštanja od izbijanja pandemije, dok u skoro 70% firmi nisu smanjivali plate zaposlenima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Više zaposlenih se vraća u kancelariju, nego što radi od kuće

Čak 60% kompanija omogućilo je bar delu svojih zaposlenih da radi od kuće, a isti toliki procenat je izjavio da to nije uticalo na produktivnost. Dve petine anketiranih preduzeća je ocenilo da rad od kuće može biti izvodljiv i koristan za dobar deo zaposlenih u firmi, a 23% je istaklo da je ozbiljnije ušlo u digitalizaciju svojih procesa.

Nešto više od 30% kompanija planira da omogući svojim zaposlenima da rade od kuće i nakon završetka opasnosti od epidemije, dok skoro 40% ističe da će se vratiti normalnim poslovnim procesima i radu iz kancelarije. U kompanijama gde su se zaposleni vratili na svoja radna mesta, čak 70% primenjuje mere propisane zaštite od virusa, dok je 15% njih izjavilo da nisu preduzeli posebne mere zaštite.

Najveća pomoć – poreska rasterećenja

Iako je 27% ispitanih preduzeća zapošljavalo i tokom trajanja vanrednog stanja, skoro 40% njih je stopiralo zapošljavanje do daljnjeg, a 35% će nastaviti sa zapošljavnajem u narednom periodu.

Najveći broj anketiranih preduzeća je mere Vlade Srbije za pomoć privredi ocenio prosečnom ocenom (3), a kao najznačajniju ističu rasterećenje zarada i poresko rasterećenje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća preduzeća preduzeća u srbiji pandemija ulaganje razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana