Tekst objavljen: 07.10.2020 12:20        


Prosečna starost voznog parka u Srbiji u 2019. godini, prema podacima koje je "Blic Biznis" dobio iz Ministarstvo unutrašnjih poslova, iznosila je 15,63 godine

Presek stanja: Kako trenutno izgleda tržište polovnjaka u Srbiji

To znači da su se automobili u našoj zemlji u odnosu na 2018. godinu “podmladili” za dve godine, pošto su tada u proseku bili stari nešto više od 17 godina.

Dakle, Srbi i dalje vole da voze polovnjake, iako se pri takvoj kupovini uvek postavlja ono čuveno pitanje - kako izabrati dobar polovni automobil? Poznavaoci prilika tvrde da se rabljena vozila najčešće kupuju za 1.000 do 5.000 evra, koliko su prosečni kupci polovnjaka u Srbiji spremni da plate, odnosno koliko im dozvoljava njihov budžet.

U toj kategoriji najpopularniji su Francuzi i Nemci, mada se nađe i poneki predstavnik drugih auto industrija - "pežo 206", "opel korsa", "ford fijesta", "Fijat punto", "reno klio", "škoda fabija" i "sitroen C3". Ovo su najprodavaniji i najpovoljniji četvorotočkaši u Srbiji, kako zbog cene, tako i zbog kasnijeg održavanja i servisa.

Veće promene na tržištu polovnih automobila, nje donela ni korona, pa profil najtraženijih automobila i dalje izgleda slično - stari oko 10 godina, sa kilometražom do 200.000 i povoljnim delovima koji se mogu lako naći. Takođe, deluje kao da naši građani još uvek ne brinu previše zbog najavljene zabrane uvoza automobila sa Euro 3 motorima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta dobijate za 1.000, a šta za 5.000 evra?

Upućeni u stanje na tržištu tvrde da su automobili sa cenom od 1.000 do 2.000 evra stari uglavnom od 16 do 20 godina, tako da je veoma nezahvalno oceniti koje od tih vozila može biti dobra kupovina. Kod tako vremešnih automobila često se događaju kvarovi, pa kupac može više para dati na kasnije popravke nego na kupovinu u startu.

U kategoriji od 2.000 do 3.000 evra mogu se naći polovnjaci od 2003. do 2007. godišta. Tu su "sitroen C3" sa klimom, zatim "fijat grande punto" pogodan za gradsku vožnju, "reno kilo" 1.6, ali i "sitroen C5" i "reno grand senik" koji su pravi porodični automobili.

Ako vam se budžet kreće između 3.000 i 5.000 evra, možete kupiti auto star oko 10 godina. Uz pomenute najtraženije modele, u ovom rangu može se naći i "mercedes B200", "pežo 308", "pasat", "ford fijesta", "reno megan" ili "honda sivik".

Na auto-placevima u Beogradu kažu da se najviše prodaju upravo automobili koji koštaju između 2.000 i 5.000 evra. Oni naglašavaju da se polako vraćaju na promet kakav su imali prošle godine u ovom periodu, nakon što je tržište polovnjaka prilično zamrlo tokom prvog talasa Covida 19.

Kada Srbija zabrani uvoz polovnjaka sa Euro 3 motorom, građani će automobil koji danas košta oko 3.000 evra plaćati najmanje 500 evra više, a najstariji auto koji će biti moguće uvesti u našu zemlju imaće 14 godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene polovnjaka automobili polovnjaci polovni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana