Tekst objavljen: 21.07.2022 12:00        


Nemački automobilski koncern Folsvagen objavio je u petak da je u prvoj polovini godine prodao za petinu manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ponajpre zbog smanjenih isporuka u Evropu i Kinu

Prodaja Folksvagen grupe pala za petinu


VW grupa isporučila je tako diljem sveta ukupno 3,875 miliona vozila, što je za 22,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Posmatrano po regijama, najviše je pala prodaja u srednjoj i istočnoj Evropi, za čak 40,9 posto u odnosu na prvih šest meseci u 2021. godini. U zapadnoj Evropi smanjena je za 20,7 odsto, a gotovo isti procentni pad zabeležen je i na kineskom tržištu, uključujući Hong Kong, pokazuje VW-ov poslovni izveštaj.

Isporuke potpuno električnih automobila porasle su pak za 27 posto, uprkos uskim grlima u snabdevanju, privremenom zaustavljanju proizvodnje u Evropi i zatvaranjima u Kini povezanima s kovidom. Grupa je u razdoblju od januara do juna isporučila 217.000 električnih automobila. U ukupnim isporukama na nivou VW Grupe, udeo potpuno električnih vozila tako je uvećan na 5,6 posto, s 3,4 posto u istom razdoblju 2021. godine. Najveći pokretač rasta prodaje bila je Kina, gdje je prodano 63.500 potpuno električnih vozila, gotovo tri i po puta više nego u prvih šest meseci 2021., pokazao je izvještaj VW-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Što se tiče isporuka po regijama, Evropa i dalje zauzima vodeću poziciju, sa 128.800 prodatih potpuno električnih vozila i 59-postotnim udelom na nivou Grupe. Drugo najveće tržište bila je Kina, s udelom od 29 posto. U SAD-u prodano je 17.000 vozila, osam posto ukupno isporučenih u svijetu na nivou VW Grupe, prenosi poslovni portal SEEbiz.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad prodaje kina evropa prodaja Folksvagen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana