Tekst objavljen: 03.10.2022 15:10        


Nemačka proizvodna aktivnost opala je u septembru treći mesec zaredom, pogođena sve dubljim padom novih narudžbina, a rastuće cene energije aktivirale su alarmno zvono vezano za dalje izglede poslovanja, pokazuje istraživanje objavljeno danas

Proizvodnja u Nemačkoj pada treći mesec zaredom


Finalni indeks menadžera nabavke (PMI) kompanije S&P Global za proizvodni sektor, koji čini oko petine nemačke privrede, pao je na 47,8 poena, na najniži nivo od juna 2020. godine, sa nivoa od 49,1 poena u avgustu, izveštava Rojters.

Pokazatelj ispod 50 poena ukazuje na smanjenje aktivnosti.

Analitičari su u anketi Rojtersa predviđali da će PMI u septembru iznositi 48,3 poena.

Indeks novih porudžbina je skliznuo na 39,1 bod sa 40,9 poena, pošto su rastuće cene i pogoršani ekonomski izgledi podstakli sve veći broj kupaca da ili odlože ili otkažu porudžbine.

Pomoćnik direktora za ekonomiju u kompaniji S&P Global Market Intelidžens, Fil Smit, kaže da je "rast cena energije, koji je već izazvao smanjenje proizvodnje, uključio alarmno zvono, pri čemu su očekivanja proizvođača u pogledu buduće proizvodnje naglo pala u septembru nakon zatvaranja gasovoda Severni tok 1".

"Ako potražnja nastavi da pada u narednim mesecima kao što preduzeća očekuju, amortizovanje većih troškova će neizbežno postati sve teže, što će smanjiti profitne maže", ocenio je Smit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Gaspromov gasovod Severni tok 1 zaustavljen je 31. avgusta zbog, kako je navedeno, trodnevnih remontnih radova. Gasprom, međutim, nije nakon tog roka pokrenuo cevovod, rekavši da ne može da izvrši radove zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

Danska i Švedska su prošle nedelje izvestile o curenju gasa na nekoliko mesta iz sistema Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, a Evropska unija je pokrenula istragu o tome i saopštila da sumnja na sabotažu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka nemačka ekonomija pad proizvodnje ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana