Zvanični kurs Evra za dan 14.06.21. :: 117.5706 rsd
Tekst objavljen: 13.06.2020 13:00        


Globalna tražnja za prirodnim gasom mogla bi u ovoj godini da zabeleži najveći pad dosad, navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA)

Rekordan pad tražnje za prirodnim gasom

Naime, kako očekuje IEA, globalna tražnja za gasom u 2020. godini pašće čeitiri odsto zbog korona-krize, odnosno za 150 milijardi kubnih metara, što je dvostruko više od pada tražnje koji je zabeležen tokom finansijske krize 2008. godine.

Fatih Birol, izvršni direktor IEA, ističe da je aktuelna kriza dosad imala manji uticaj na prirodni gas nego na naftu i ugalj.

Međutim, dodaje, ni prirodni gas nije imun na posledice pandemije."Rekordan pad u ovoj godini predstavlja dramatičnu promenu okolnosti za industriju koja se navikla na snažno povećanje tražnje", rekao je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Premda se oporavak očekuje u 2021. godini, IEA ne pretpostavlja brz povratak na pretkrizna kretanja.

Drugim rečima, nastavlja Birol, globalna tražnja za plinom trebalo bi da se postupno oporavlja u naredne dve godine. No, dodaje, to ne znači kako će ona ubrzo uhvatiti uobičajene trendove.

"Korona-kriza će imati dugotrajan uticaj na buduća tržišna kretanja prigušujući stope rasta i povećavajući neizvesnosti", rekao je Birol.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad tražnje pad tražnje za prirodnim gasom gas prirodni gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana