Tekst objavljen: 19.03.2023 12:00        


Američke banke su zajedno prošle nedelje od Federalnih rezervi (Fed) pozajmile skoro 165 milijardi dolara, što ukazuje na sve jača „naprezanja“ u finansijskom sektoru posle kolapsa banke „Silicijumska dolina“

Rekordno zaduživanje američkih banaka


Podaci koje je objavio Fed pokazali su 152,85 milijardi dolara zaduživanja kroz kreditnu liniju koja služi za održavanje likvidnosti banke, u nedelji završenoj 15. marta, što je rekordno visok nivo, u odnosu na 4,58 milijardi dolara prethodne nedelje.

Prethodni najviši nivo bio je 111 milijardi dolara koji je postignut u vreme svetske finansijske krize 2008. godine.

Takođe, podaci su pokazali 11,9 milijardi dolara pozajmljivanja iz novog Fedovog programa za hitne rezerve, koji je pokrenut u nedelju, preneo je „Fajnenšal post“.

Krediti odobreni kroz dva sistema pomoći Feda, pokazuju da jebankarski sistemnestabilan i da se muči sa migracijom depozita posle propasti „Silicijumske doline“ i njujorške „Signačer“ banke, ocenjuje „Blumberg“.

Podsetimo, grupa velikih američkih banaka ubacila je 30 milijardi dolara u manju regionalnu „Prvu republičku banku“, za koju se smatra da je u opasnosti da propadne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Taj potez usledio je u trenutku kada vlasti u SAD pokušavaju da zaustave paniku nakon niza kolapsa američkih banaka.

„Prva republička banka“, sa sedištem u San Francisku, doživela je pad cene akcija za gotovo 70 odsto tokom prošle sedmice pošto su investitori bili zabrinuti da je to sledeća banka u riziku od navale klijenata koji povlače svoje depozite.

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle sedmice kada je banka „Silicijumska dolina“, 16. najveći kreditor u zemlji, propala, što je najveći gubitak američke banke od 2008. godine.

Vlasti su reagovale garantovanjem depozita iznad uobičajenih granica u pokušaju da spreče dalje povlačenje bankarskih depozita, ali finansijska tržišta su ostala nestabilna.

Američka centralna banka prijavila je porast hitnih kredita bankama, sa 318 milijardi dolara neotplaćenih kredita od srede, u odnosu na 15 milijardi dolara nedelju dana ranije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rekordno zaduženje sjedinjene američke države američke banke 2008 federalne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana