Tekst objavljen: 28.02.2022 12:55        


Ponedeljak je kao početak radne nedelje doneo, posle niza vesti da se sukobi u Ukrajini nastavljaju, novu nervozu na berzama. Pred otvaranjima se vidi da je većina berzi u minusu

Rublja nastavlja da pada, zlato i nafta poskupljuju


Nafta ponovo prelazi cenu od 100, 103 dolara, zlato ponovo počinje da raste, izjavio je za RTS dr Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Sve ekonomije sveta preispituju šta će vojna akcija u Ukrajini promeniti i kakve će sve posledice biti. Reagovale su sve berze: porasle su cene nafte, prirodnog gasa, zlata.

Na tržištima kapitala bio je pravi haos. Trgovinske aktivnosti na Moskovskoj berzi su obustavljene, jer su rublja i cene akcija pale na donje granice koje je berza postavila.

Ismail Musabegović, gostujući uJutarnjem programu RTS-a, rekao je da su na vest o sukobu u Ukrajini berze reagovale: bio je veliki pad za dnevne oscilacije.

"Tokom dana taj pad se već pri kraju rada berzi izravnao sa nulom, a petak je bio značajno pozitivan. To govori da su procene onih koji su investitori i onih koji su učesnici na berzi bile da sukob u Ukrajini neće dugo trajati, da će se relativno brzo rešiti", ukazuje profesor Musabegović.

Prema njegovim rečima, ponedeljak je kao početak radne nedelje doneo, posle niza vesti da se sukobi nastavljaju, "novu nervozu na berzama, te da se pred otvaranjima vidi da je većina njih u minusu".

"Nafta ponovo prelazi cenu od 100, 103 dolara, cena zlata ponovo počinje da raste. To je uvek kada se berza potrese, poljulja. Ne postoji ništa plašljivije od kapitala, on odmah beži i to u nekoliko grupa vrednosti ili aktive, aseca: to je pre svega zlato, državne obveznice velikih zemalja.

Vidimo da se ponovo taj trend od četvrtka pojavljuje i danas", objašnjava Musabegović.Ističe da rublja pada, ali da i dolar, takođe, slabi u odnosu na ostale valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Kad vas isključe iz SWIFT-a, postajete slepi"

Govoreći o sistemu SWIFT, Musabegović kaže da je to telekomunikaciona kompanija, te da to nije plantna kompanija, kao i da je reč o zatvorenom krugu poruka koje idu između banaka.

"Kada vas isključe iz tog sistema, postajete slepi. Ne možete da raspolažete parama koje se nalaze na računima i vaši klijenti, jer banka je samo posrednik. Svi klijenti ruskih banka će imati problem u plaćanju. To je jako ozbiljno", objašnjava profesor.

Dodaje da je glavni cilj ekonomskih sankcija, koje su sada jedinstvene, da probude nezadovoljstvo lokalnog stanovništva."Ekonomski rat je mnogo razorniji nego vojni, jer ako uništite rublju, vi ste praktično načeli celu ekonomiju. Sve ono što ste radili i zaradili, praktično postaje bezvredno", smatra profesor.

Da li će biti veće inflacije?

Musabegović navodi da sve govori da će doći do još veće inflacije, te da je važno kako će se koja centralna banka boriti."Vidimo da centralna banka Rusije pokušava da odbrani rublju. Svaka odbrana do sada, u ekonomskoj istoriji, nacionalne valute kroz centralnu banku nije bila uspešna na dugi rok", ukazuje Musabegović.

Prema njegovim rečima, globalne posledice Srbija neće moći da izbegne. "Može da se priprema za eventualne teže trenutke, ali verujem da država ima procene šta treba uraditi da bi se kontrolisalo koliko je moguće", smatra profesor.

Dr Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije, zaključuje da "valutni rat razara celu privredu, po svim linijama".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rat u ukrajini berza Beogradska berza vesti sa berze ruska rubja nafta zlato ismail musabegović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana