Tekst objavljen: 27.05.2021 12:25        


Iako po broju stanovnika najmanja u Srbiji, opština Crna Trava je po istraživanju NALED-a proglašena za šampiona preduzetništva u prošloj godini

"Šampion preduzetništva": Kako je Crna Trava postala srpski poreski raj

Nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u toj opštini ne radi u Crnoj Travi.

Mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, građevinska škola, propali hotel. Kratak opis Crne Trave, po broju stanovnika najmanje opštine u Srbiji, na čijoj teritoriji skoro i nema aktivnih privrednih subjekata.

Međutim, u prošloj godini ova opština zajedno sa Loznicom i Krupnjem proglašena je, prema istraživanju NALED-a, za šampiona preduzetništva u Srbiji.

Prošle godine u Crnoj Travi je registrovano čak 78 privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi znatna sredstva.

"Oni biraju na taj način što imaju mogućnost uvida kako se kreću porezi i doprinosi po opštinama i taj kalkulator je dostupan na internetu, vide da je u opštini Crna Trava najniža stopa i odlučuju se da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo negde 8.500.000 dinara, a u toku ove godine već 4.500.000", kaže Vatroslav Slavković, rukovodilac Odeljenja za privredu.

Nažalost, nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata doprineo je da ova lokalna samouprava već godinama nema problema sa likvidnošću, pa se prave realni planovi bez zaduživanja za ulaganja u infrastrukturu.

"Planiramo Dom kulture u Preslapu koji će koštati negde 8.000.000 dinara, planiramo da završimo i crkvu u Crnoj Travi radi se krov i potporni zid, a radićemo i zgradu sa 19 stanova", navodi Sveta Tošić, zamenik predsednika Opštine Crna Trava.

Meštani ističu da bi Crna Trava samo uz izgradnju jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obližnje Vlasinsko jezero mogla da postane turistički centar regionalnog značaja.

Zbog toga je, čini se, došlo vreme da neko od ovih 500 registrovanih preduzetnika ne plaća samo porez po niskoj stopi, nego da počne sa ulaganjima u razvoj ove opštine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
crna trava nizak porez preduzetništvo plaćanje poreza poreski raj naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana