Tekst objavljen: 04.07.2023 16:15        


Saudijska Arabija i Rusija najavile su u ponedeljak da će dodatno smanjiti snabdevanje naftom jer globalno ekonomsko usporavanje preti izgledima za potražnjom energije

Saudijci i Rusi smanjuju proizvodnju nafte


Saudijska Arabija — najveći svetski izvoznik sirove nafte — rekla je da će produžiti smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno najmanje do kraja avgusta. Smanjenje, koje je stupilo na snagu u subotu, prvobitno je bilo planirano da traje do jula, u pokušaju da se podignu cene nafte.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da će njegova zemlja u avgustu dobrovoljno smanjiti isporuke za 500.000 barela dnevno, smanjenjem izvoza. Rojters je preneo, pozivajući se na Novakovu kancelariju, da će Rusija smanjiti proizvodnju za taj iznos, produbljujući rez koji je Moskva uvela u martu.

Najave su dovele do povećanja cena nafte tipa Brent, globalne referentne vrednosti za naftu, 0,7 odsto na 76 dolara po barelu u 7.15 ujutro po istočnom vremenu. WTI, američka referentna vrednost nafte, porasla je 0,8 odsto na 71 dolar.

Cene nafte pale su za više od 40 odsto od marta prošle godine kada su dostigle 14-godišnji maksimum nakon početka rata u Ukrajini.

Saudijskoj Arabiji je potrebna nafta Brent za trgovinu po ceni od oko 81 dolar po barelu kako bi uravnotežila svoj budžet, prema Međunarodnom monetarnom fondu. Kraljevina se ove godine vratila u budžetski deficit nakon što je prvi put nakon skoro decenije prijavila suficit 2022. godine.

Zalivska država je prvi put objavila smanjenje od milion barela nakon sastanka u junu između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusije i drugih manjih proizvođača, saveza poznatog kao OPEC+.

“Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte pojačava napore predostrožnosti koje su uložile zemlje OPEK+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte”, rekao je u ponedeljak službeni izvor u Ministarstvu energetike Saudijskoj novinskoj agenciji.

Na sastanku u junu, službeno Rijad je potvrdio da će produžiti smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno – prvi put najavljeno u aprilu – do kraja sledeće godine. Sve zajedno, ove mere će umanjiti ukupnu proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji na devet miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ostale članice smanjuju proizvodnju do kraja 2024.

Ostale članice OPEK+ obećale su da će smanjiti proizvodnju do kraja 2024. usred razočaravajućih izgleda za globalnu potražnju, a budući da snažan oporavak kineske ekonomije nakon pandemije izgleda sve manje verovatan.

Podaci istraživanja kineskih fabrika, objavljeni u ponedeljak, pokazali su tek skroman rast aktivnosti u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji prošlog meseca, pri čemu su neke firme otpuštale radnike jer je prodaja bila slabija od očekivanog.

“Optimizam oko dvanaestomesečne prognoze za proizvodnju oslabio je na osmomesečni minimum u junu, jer su neke firme izrazile zabrinutost zbog relativno sporih tržišnih uslova”, napisali su analitičari S&P Globala u izveštaju od ponedeljka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manje nafte saudijska arabija rusija proizvodnja nafte smanjenje proizvodnje nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana