Tekst objavljen: 10.01.2023 12:50        


Civilni avio-saobraćaj u Evropi prošle godine je bio vrlo neredovan, a avioni su često kasnili pa je trećina putnika bila zahvaćena kašnjenjima i otkazivanjem letova

Skoro svakom trećem putniku u Evropi je kasnio avion prošle godine


To je pokazalo istraživanje portala Airhelp.

Uprkos proređenom redu letenja, 244 miliona putnika ili nešto manje od 31 odsto od ukupno prevezenih, 795 miliona bilo je pogođeno kašnjenjima i otkazivanjima u poslednji tren, pokazuje analiza tog portala.

Poređenja radi, tokom 2019. godine - poslednje pre krize s koronavirusom, 24 odsto putnika bilo je zahvaćeno kašnjenjima i otkazivanjima, od njih ukupno 1,12 milijardi.

Naročito je leto pokazalo da je osoblje aerodroma i prevoznika nespremno u uslovima povećanja prometa nakon pandemije.

Prema studiji, tokom letnjih meseci do 40 odsto putnika imalo je teškoća s letovima. Uz slabosti osoblja, ostali glavni uzroci kašnjenja bili su štrajkovi i nepovoljni vremenski uslovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poboljšanja na vidiku nema ni za 2023. godinu.

Očekuje se nastavak negativnih trendova i u ovoj godini. Kao i u mnogim drugim industrijama, nedostatak kvalifikovanih radnika i dalje je ozbiljan problem, a dodatni izazov su štrajkovi.

Prema Airhelpu, Holandija je bila zemlja s najviše kašnjenja, a slede Velika Britanija i Nemačka, a Krf, Mančester i Frankfurt bili su prošle godine vodeći aerodromi po kašnjenju. U obzir su uzeti letovi koji su kasnili u polasku više od 15 minuta, kao i oni otkazani u nedelji pre planiranog poletanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2022 evropa kašnjenje aviona aviosaobraćaj kašnjenje leta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana