Tekst objavljen: 02.08.2022 16:35        


Proteklih meseci, svedoci smo sve češćih poskupljenja, ali i pitanja "Pa da li je moralo baš ovoliko?". Poskupeli su i energenti i osnovne životne namirnice i to mnogo više nego što je zvanična inflacija. Nekako se čini da se o poskupljenju mesa najviše pričalo, pa otud i o brzoj hrani, a naročito roštilju

Skuplji će nam biti i povratak iz izlaska: Porasle cene roštilja i bureka


Svi ljubitelji ćevapa, pljeskavica, pa i girosa sada moraju izdvojiti znatno više novca, nego što je to bilo pre samo pola godine.

Pljeskavice i ćevapi kako stvari sada stoje postaće luksuz. Obilazeći beogradske fast fudove, i ostala mesta gde se prodaje brza hrana, shvatili smo da su cene otišle u nebo. Sada je teško jeftino jesti čak i na ulici, bilo da govorimo o fast fudovima, pekarama, picerijama....

Do pre samo pola godine cena običnog hamburgera u centru Beogradu u jednom fast fudu iznosila je 200 dinara, a kada smo juče proveravali, shvatili smo da je cena porasla za 80 dinara, a ovo nije najgori slučaj. U mnogim drugim fast fudovima cene idu i do 350 dinara.

- U Ustaničkoj ulici u Beogradu, gde ima nekoliko radnji brze hrane, u jednom objektu pljeskavice su čak 350 dinara. Do skora je bila 240. Sela sam sa dvoje dece i kada su mi rekli da 3 pljeskavice koštaju više od 1.000 dinara, pogledala sam cenovnik i shvatila da je cena preko noći otišla rapidno gore. Jeste da je poskupelo meso, brašno i gorivo, računica govori da pljeskavica i nije morala baš toliko - kaže nam jedna sugrađanka. Dodaje i da je u jedom fast fudu u okviru tržnog centra na Zvezdari obična pljeskavica 510 dinara.

Kako nam je rekao jedan vlasnik fast fuda u centru grada, glavni razlog poskupljenja ovih mesnih prerađevina je rast cena mesa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Skok cena pljeskavica, ćevapa i ostalih mesnih prerađevina, pa čak i testa neminovan je bio u proteklom periodu. Jer cene mesa, ali i brašna od jeseni prošle godine sve su veće, a taj rast se samo ubrzao sa inflacijom koja je došla kao posledica trenutnog rata.

- Meso je dosta skuplje u nabavci, pogotovo u poslednje vreme, tako da nije bilo drugog izlaza nego povećati i cene brze hrane u prodaji.

Na perifireriji grada sitiacija je vrlo slična, čak smo naišli i na veću cenu pljeskavica i ćevapa nego na pojedinim mestima u centru. Cena jedne pljeskavice ili 5 ćevapa koje su ranije iznosile do 200 dinara, sada u najboljem slučaju iznose 300, a nije redak slučaj da to bude i 350.

Iako smo se najviše fokusirali na cene roštilja, bitno je napomenuti da cene peciva, girosa, pica takođe svakim danom rastu. Cene girosa kreću se od oko 400 dinara za mali giros, pa sve do skoro 600 dinara za jumbo giros. Cene parčeta pice u beogradskim picerijama su od 250 do 300 dinara, a burek sa mesom izašao je skoro na 200 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pljeskavice ćevapi hrana brza hrana roštiljsko meso burek poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana