Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 08.12.2020 11:15        


Slovenačka privredna komora pokušala je da proceni obim štete nanesene privredi zbog sprovođenja protivepidemijskih mera

Slovenci izračunali koliko ih je koštao drugi talas korone Ljubljana


Kako je izvešteno, prosečna procena izgubljene dodate vrednosti od kraja septembra do kraja novembra iznosi 520 miliona evra.

Prema rečima Bojana Ivanca, glavnog ekonomista u Privrednoj komori, koristili su pretpostavku da će se restriktivne mere u istom obimu proširiti do kraja godine. U ovom bi slučaju bruto domaći proizvod (BDP) pao za 6,5 posto na godišnjem nivou u poslednjem tromesečju, prenosi SEEbiz.

"Ako bi se usvojio širi skup ograničenja, koja bi šire paralizovala privredu, uključujuci industriju i građevinarstvo, za 14 dana izgubilo bi se 700 miliona dodate vrednosti. Treba imati na umu da bi se pola izgubljene dodate vrednosti kasnije moglo povratiti većim intenzitetom poslovanja u kasnijem periodu", navodi Ivanc.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Očekivani skok slovenačkog BDP-a u trećem tromesečju bio je znatno iznad očekivanja. Poređenje međugodišnjih trendova pokazuje da je slovenački BDP pao za 1,7, odnosno 1,6 postotnih bodova više nego u proseku EU u prvom, odnosno drugom tromesečju, dok je ta promena bila povoljnija u Sloveniji u trećem tromesečju, naime pad u Sloveniji bio je niži za 1,5 postotnih bodova.

Prema Ivancu, vrlo važan podatak vezan za BDP je trošak za naknade zaposlenima, što predstavlja polovinu BDP-a. U trećem su tromesečju nominalno bili viši za 1,3 posto u Sloveniji i 0,9 posto u Evrozoni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
slovenija pandemija korona virus ekonomski efekti pandemije ekonomska kriza bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana