Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 11.03.2021 11:55        


Proizvođači stiropora podigli su cene između 40 i 50 odsto, što je izazvalo velike probleme na tržištu

Slučaj iz komšiluka: cena kvadrata skače zbog - stiropora

To poskupljenje pogađa sve one koji grade kuće ili stanove, posebno kada se rade fasade.

Taj termoizolacioni materijal jedna je od ključnih stavki prilikom gradnje, a investitori i građevinci ističu da će talas njegovog poskupljenja kakav se ne pamti sigurno uticati na potražnju i na rast cene kvadrata stanova.

U preduzeću Građus iz Kotor Varoša u Republici Srpskoj, ističu da su ostali u šoku kada su videli novi cenovnik koji im je pristigao od dobavljača.

"Građus je kao izvođač završnih radova u građevinarstvu na tržištu prisutan 20 godina, a prodajom građevinskog materijala i opreme bavi se 15 godina i nikada se nismo susreli sa ovakvim poskupljenjem koje je u mahu iznosilo čak 46 odsto. Nadamo se da je ovo ipak kratkoročni poremećaj tržišta i da će cene biti stabilizovane na približnom nivou kao pre ovog udara. Ukoliko se to ne dogodi, sigurno je da će se to odraziti na poslovanje kompletne građevinske operative u Srpskoj, jer će investitori, a posebno vlasnici privatnih kuća, verovatno čekati bolje vrijeme za izvođenje planiranih radova", rekao je za Glas Srpske menadžer u Građusu Darko Gavrilović i dodao da je ovo treće poskupljenje od početka godine te da je u prethodna dva slučaja rast cena bio po pet odsto.

Gavrilović ističe da su prva dva poskupljenja jedno vreme uspjeli amortizovati zalihama, ali da je sada rast cena neminovan.

Da će do poskupljenja doći saglasni su i u prijedorskom građevinskom preduzeću MB modul, iz kojeg su već ranije upozorili na rast cena pojedinih građevinskih materijala.

"Ovo poskupljenje će uticati na cenu svih radova, a cene kvadrata pet do sedam odsto", rekao je direktor ovog preduzeća Milan Mamlić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Proizvođači stiropora tvrde da je do poskupljenja došlo used rasta cene sirovine na globalnom tržištu. Tehnički direktor u firmi EPS Laštro iz Kreševa Ivica Šitum rekao je da je do poremećaja na tržištu došlo još krajem prošle godine, prvenstveno zbog nestašice sirovine.

"Pola Evrope ne radi kako treba, a cene su rasle i u januaru i februaru i mislili smo da će se situacija smiriti. Ta dva meseca radili smo na vlastitu štetu. Međutim, početak marta doneo je istorijski skok cena sirovine, koje su za mesec porasle za više od 40 odsto, zbog čega smo i mi poskupeli stiropor za 35 do 40 odsto", rekao je Šitum.

Dodao je da će ovo istorijsko poskupljenje sigurno smanjiti potražnju.

Cene je povećala i firma Austrotherm BH, koja u pogonima u Bihaću i Šamcu godišnje proizvede oko 350.000 kubika stiropora.

"Cena nafte na globalnom tržištu, od koje se sirovina i dobija, direktno diktira i cenu sirovine, ali ona takođe zavisi i od proizvođača koji diktiraju svoje uslove rada i prodajnu cenu, što sve na kraju utiče na cenu krajnjeg proizvoda", rekao je Denis Malagić, zaposlen u sektoru tehničke podrške i marketinga u ovoj firmi.

Dodao je da svako povećanje cene potencijalno negativno utiče na potrošnju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stiropor cena stiropora skok cena stiropora izgradnja stanova cena kvadrata bosna i hercegovina republika srpska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana