Tekst objavljen: 21.12.2020 11:55        


Smanjenjem takse za priključak na gas od strane lokalnih samouprava, uvođenje tog energenta u domaćinstva koštalo bi gotovo upola manje, oko 780 evra

Smanjenje takse bi olakšalo gasifikaciju domaćinstava

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo energetike, lokalne samouprave nisu organizovano razmotrile to pitanje.

Od ideje da se lokalne samouprave odreknu dela takse za priključak na gas i da se na taj način eventualini potrošači privole da gasifikuju svoja domaćinstva, nije se mnogo odmaklo.

U Ministarstvu energetike kažu da će ići u pravcu sagledavanja svih mogućnosti za promociju i korišćenje gasa kao energenta.

Navodi se da su visoke takse razlog zašto se u Srbiji u većoj meri ne troši gas, jer većina domaćinstava ne može da ih plati.

Prema podacima koje je izneo Dejan Popović iz Agencije za energetiku Srbije, samo za šest upravnih okruga može da se kaže da su potpuno gasifikovani i da svaka opština unutar okruga ima gas.

Dodaje se da je delimično gasifikovano 11 okruga, kao i Beograd, ali, primera radi, Lazarevac nije, dok u čak 13 okruga nijedna opština nije gasifikovana.

Iako bi zbog velikog zagađenja vazduhapozivanje na uvođenje gasa pod povoljnijim uslovima trebalo da bude prioritet, naglašava se da se javnosti svakodnevno serviraju priče o neophodnosti reorganizacije javnih preduzeća, pre svega "Srbijagasa".

U resornom ministarstvu kažu da se reforme moraju sprovesti bez obzira na otpore koji postoje, jer su u interesu i gasnih preduzeća i građana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ove promene morale su odavno da se sprovedu, a svako odlaganje je prema njihovim rečima samo doprinelo ostvarivanju interesa pojedinaca na čelu kompanija, a na štetu interesa građana i tih firmi.

Reorganizacija je neophodna zbog razvoja gasnog sektora u Srbiji, jer jedino reformisano ovo preduzeće može da posluje održivo, efikasno, da donosi profit.

U suprotnom, poslovanje "Srbijagasa" neće biti održivo, niti će ono biti u stanju da završi bilo koji projekat bez pomoći države.

Zbog nedostatka reformi, Srbija će morati da pokriva 1,2 milijarde evra duga "Srbijagasa", kao što je radila prethodnih godina. Dodaje se da je razdvajanjem delatnosti u gasnom sektoru i postojanjem nezavisnog operatora transportnog sistema moguć razvoj tržišta koji dovodi do pada cena prirodnog gasa, kao i da bi od toga korist imali svi građani.

Sa aspekta sigurnosti snabdevanja, kako se naglađava, više ponuđača znači veću mogućnost snabdevanja u uslovima kriznih situacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasifikacija domaćinstva niža taksa za gas agencija za energetiku Srbije Dejan Popović gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana