Tekst objavljen: 23.10.2020 14:25        


Cena struje dobijene iz solarnih panela u mnogim zemljama sveta je najniža i samim tim najpovoljnija za potrošače, međutim u Srbiji to nije slučaj, zbog fid-in tarifa koje znatno uvećavaju troškove, navodi se u štampanom izdanju lista Danas

Solarna energija sve jeftnija, ali u Srbiji skupa zbog tarifa

Putem fid-in tarifa subvencionišu se proizvođači stuje iz obnovljivih izvora, što im garantuju otkupne cene veće od tržišnih.

Oni tako mogu da nadoknade sredstva uložena u investicije i tako razviju posao, obzirom da jetržište električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji u povoju. Tu razliku na kraju plaćaju potrošači, jer su njihovi računi za struju uvećani za taj iznos, objašnjava ekspert za energetiku Goran Radosavljević.

Struja iz solarnih panelajeu velikom broju slučajeva povoljnija od one proizvedene u elektranama na ugalj ili prirodni gas, a njena cena je dostigla istorijski minimum, pokazuju podaci iz izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

To naddržavno telo takođe ističe da će solarna energija u narednih deset godina preuzeti primat kada je reč o dopunskim količinama struje i da će podmirivati čak trećinu svetskih potreba.

Istraživanje ove agencije pokazuje da će prosečna stopa rasta udela solarnih postrojenja u dopunskoj proizvodnji struje iznositi 13 odsto godišnje.

Radosavljević za Danas da je još uvek reč o procenama, ali da su one zbog niza faktora potpuno realna kada je reč o prednostima proizvodnje struje iz solarnih pandela u narednoj deceniji."

(...) Države širom sveta nude niz olakšica kada je reč o proizvodnji struje iz solara, što dodatno spušta cen koštanja. Isto tako, proizvođači struje iz solarnih panela ne moraju da plaćaju takse koje, primera radi, plaćaju proizvodni objekti koji svojom aktivnošću stvaraju fosfor", objašnjava Radosavljević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
solarni paneli solarna energija solarna energija u Srbiji fid in tarife

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana