Tekst objavljen: 28.08.2021 16:00        


Pored starih dobrih solarnih panela, na svetskom tržištu odnedavno su dostupni i solarni crepovi i šindre

Solarni paneli ili solarni crepovi?


Nova opcija kod onih koji bi da zakorače u snabdevanje zelenom energijom sada budi pitanje: šta je bolje?

Kako bi fotonaponski krovni pokrivači uskoro mogli postati popularni i kod nas, Energetski portal donosi nekoliko informacija koje bi mogle da olakšaju izbor opreme za solarnu elektranu.

Pre analize prednosti i mana istih, valja spomenuti da je princip rada solarnih panela i solarnih crepova i šindri potpuno identičan. Oba mogu raditi po principu on-grid i off-grid sistema, a i životni vek im je jednak – mogu trajati do 30 godina.

Govoreći o prednostima solarnih crepova i šindri, u prvi plan stavlja se to što su "lepši" od solarnih panela, piše Infiniti enerdži (Infinity Energy). Iako lepota nije presudna kada je u pitanju efikasno snabdevanje električnom energijom, oni, kojima je stalo do toga da im krov izgleda besprekorno, možda će se pre odlučiti za solarni krovni pokrivač, čak i po cenu manje dobijene električne energije.

Druga prednost solarnih crepova i šindri je i njihovo brzo postavljanje, a kako navodi Infiniti enerdži, profesionalcu je potrebno samo 10 sati da pokrije ceo krov. Proces kod solarnih panela traje nešto duže jer se oni postavljaju na već postojeće crepove, a i njihove velike dimenzije dodatno usporavaju posao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, ono što je najvažnije kod solarnih sistema nije ni izgled, ni brzina postavljanja, već efikasnost, a tu solarni paneli odnose ubedljivu pobedu. Usmeravanjem panela možemo osigurati maksimalnu izloženost suncu, što nije slučaj sa solarnim crepovima i šindrama.

Takođe, solarni paneli još uvek su jeftiniji od solarnih krovnih pokrivača (mada se očekuje da će i potonji uskoro pojefiniti), a osim toga, možemo ih lakše poneti sa sobom ukoliko se selimo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
solarni crepovi sunčana energija solarna energija solarni paneli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana