EUR 117,60 USD 99,89 CHF 108,80

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 04.08.20. :: 117.5950 rsd

Tekst objavljen: 09.04.2019 15:00        


Republički Samostalni sindikat trgovine još pre dve i po godine uputio je zahtev nadležnim državnim organima da se zabrani ili ograniči rad nedeljom i državnim praznicima u trgovini u Srbiji. Tražili su i uvećanje zarade od 110 odsto, ako se radnik tada angažuje. U međuvremenu ništa se nije promenilo.

Šoping nedeljom - ko ima štete, a ko koristi?

Potrošači smatraju da šoping nedeljom i nije neophodan. Poslodavci ukazuju da zatvaranje prodavnica nedeljom sebi mogu da priušte zemlje sa boljim standardom.

Vrata mnogih trgovina u zemlji za potrošače širom su otvorena sedam dana u nedelji. U mnogim razvijenim zemljama Evrope poput Nemačke, Austrije, Švajcarske za trgovce nedelja je uglavnom neradan dan. Crna Gora je na putu da zabrani rad nedeljom.

Pitanje je da li neko baš u nedelju, na primer, mora da kupi patike ili mašinu za veš. Organizovanje života porodice zaposlenih u trgovini u sadašnjim uslovima gotovo je nemoguća, kažu u sindikatu.

"Muž ima slobodan dan u utorak, supruga ima slobodan dan u četvrtak, a deca su nedeljom sama kod kuće. Ako uzmemo u obzir da vrtići ne rade nedeljom, kako će žena koja radi u trgovini koja mora da radi nedeljom, gde će da ostavi dete? A sa tom zaradom nije u mogućnosti da obezbedi bebi siterku", ističe predsednik Samostalnog sindikata trgovine Srbije Radoslav Topalović.

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka. Radi se subotom, nedeljom i praznicima.Trgovci ne žele pred kamere. Građani koje je reporter RTS-a pitao za mišljenje smatraju da nije neophodno da prodavnice budu otvorene nedeljom, osim možda onih prehrambenih.

"Ja bih to totalno zabranio. Treba majke da budu kod kuće s decom, ovo nema nikakvog smisla", smatra jedan od sagovornika.

"U uređenom svetu sindikati su se zaista izborili za radno vreme zaposlenih u trgovini i mislim da i mi treba da poštujemo njihovo radno vreme, njihovu subotu, njihovu nedelju, praznik. Praznik pogotovu", jedno je od mišljenja.

U Uniji poslodavaca mišljenja su podeljena, ali ne odbijaju dijalog o radu nedeljom.

"Naša situacija u smislu bruto domaćeg proizvoda, u smislu našeg standarda nije dovoljno zrela da obezbedi takav eksperiment. Kada Srbija poput Nemačke bude imala 50.000 evra BDP (po glavi stanovnika) ili poput Švajcarske, onda ćemo moći sigurno da prilagodimo određene sisteme i da ih usaglasimo sa tim najvećim dostigućima", ocenjuje Nebojša Atanacković iz Unija poslodavaca Srbije.

U Ministarstvu rada kažu da nisu nadležni, a u Ministarstvu trgovine smatraju da bi bilo dobro da sve zainteresovane strane za okruglim stolom ukrste argumente. Za sada, kažu, sve treba prepustiti tržištu.

"Što se tiče rada nedeljom, bilo je nekih analiza koje su pokazale da ukoliko bi se zabranio rad nedeljom to bi dovelo do pada prometa u pojedinim maloprodajnim objektima, da bi došlo do otpuštanja dela zaposlenih. Procene su da bi se otpustilo od pet do osam odsto radnika u trgovini", ukazuje Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine. Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme trgovina urede na osnovu svojih specifičnih, tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
šoping mol nedelja kupovina šoping šoping centar neradni dani istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.19

ostavite komentar