Zvanični kurs Evra za dan 11.05.21. :: 117.5749 rsd
Tekst objavljen: 18.04.2021 12:00        


Pandemija korona virusa menja okvir rada u celom svetu, a novi zakon o fleksibilnim oblicima rada, čije je donošenje najavljeno u Srbiji, treba da isprati globalni trend i uzme u obzir da propisi traju makar deceniju ili dve, poručeno je na vebinaru o novim oblicima rada

Srbija prva u svetu po broju frilensera po stanovniku

Onaljn lejbor indeks je pokazao da je Srbija čak prva u svetu po broju frilensera po glavi stanovnika, a na jedanaestom mestu po ukupnom broju, kaže profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Žarković.

Navodi da frilenseri više spadaju u grupu samozaposlenih, a da to što nisu prepoznatljivi u zakonima, uz probleme u vezi sa naplatom poreza, znači da u startu imaju manja radna prava.

Na vebinaru u okviru projekta „Ekonomski razgovori: Novi oblici radnih odnosa, nova šansa ili novi prekarijat (radni odnos u kojem ne postoji sigurnost)?” u organizaciji Fondacije “Fridrih Ebert”, Žarković je rekla da frilenseri nisu definisani ni kroz zakone mnogih zemalja članica EU, među kojima si i Danska i Francuska.

Ukazala je na veliki raspon u njihovim zaradama, ali i na to da treba misliti šta će biti sa tim ljudima, kao i sa platformskim radnicima, kada odu penziju.

Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu kaže da problem frilensera nije nešto što je samo trenutni problem.

„Mi jesmo novi prekarijat, ali se razlikujemo od drugih oblika rada, kao što je sezonski rad koji postoji decenijama. Imamo ljude koji rade preko platformi, to su novi oblici rada, mogućnost dodira sa poslodovcem ne postoji”, kaže Pogačar.

Povodom problema u vezi sa naplatom poreza frilenserima, zbog čega je udruženje protestovalo u više navrata, Pogačar je rekao da udruženje zagovara da naplata poreza počne od oktobra 2020. godine, a ne neplaćanje poreza.

„Imali smo samo obaveze koje su nam stavili na teret, a država ništa nije učinila u poslednjih 10 i 15 godina kako bi se ta oblast rada uredila”, rekao je Pogačar.

Naveo je da frilenseri prosečno mesečno zarađu između 70.000 i 80.000 dinara bruto, a da pojedini mogu da zarade i 2.000 i 3.000 evra.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je Zakon o radu poslednji put izmenjen 2014. godine, a da se od tog momenta do danas tržište rada umnogome promenilio i pre pandemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navela je da su se u međuvremenu pojavili novi nestandardni oblici rada, pored onih koji su funkcionisali ranije, kao što su sezonski poslovi.

Istakla je pozitivne rezultate zakona o prijavi sezonskih radnika u poljoprivredi, koji su ranije decenijama radili bez ikakavih prava i bili nevidljivi za sistem.

Navela je da je pre reforme godišnje bilo prijavljeno oko 3.000 radnika, a da je za tri godine od donošenja zakona o prijavi sezonskih radnika u poljoprivredi u sistem uvedeno oko 50.000 ljudi, kao i da ta reforma može da bude mustra i za neke druge sektore.

Sindikati se prilagođavaju

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata kaže da frilenseri i novi oblici radnog angažovanja i radnih odnosa utiču na to da se sidnikati prilagođavaju novim okolnostima.

„Blizu smo toga da napravimo jedan granski sindikat, koji će obuhvatiti upravo frilensere i sve one koji ne rade u klasičnim delatnostima i granama”, rekao je Vuković.

Ukazao je na trend smanjenja prava radnika i smanjenje broja klasičnih ugovora o radu, pre svega ugovora o radu na neodređeno.

„Prekarijat definišemo kao klasičnu eksploataciju, rad bez radnog odnosa, rad bez pisanog ugovora”, kaže Vuković.

Naveo je da se i u Srbiji i u svetu priča samo o fleksibilnosti, ali ne i o „fleksigurnosti” za radnike u slučaju gubitka posla do pronalaska novog angažovanja.

1 komentar

  1. User image
    Sima Kosmos 16.04.2021 22:04

    Bas me zanima koliko njih je vec pobeglo ili prestalo da radi. Bas bi hteo da vidim koliko se smanjio priliv deviza u Srbiju zadnjih 6 meseci od kad je vlast pocela da sprovodi tu mudru poresku politiku prema frilenserima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
broj frilensera po glavi stanovnika srbija prva u svetu frilenseri frilenseri u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana