Tekst objavljen: 07.11.2021 16:00        


U Srbiji danas imamo 24 banke. Do pre dve godine bilo ih je 26, a 2000. godine čak 47

"Srbija treba da ima 15 do 18 banaka"


Najnovija velika transakcija i kupovina Sber banke od strane AIK banke dodatno će smanjiti boj finansijskih institucija na domaćem tržištu, ali kako ekonomisti tvrde - tu nije kraj.

- Procesi integracije na srpskom bankarskom tržištu su očekivani i treba računati na dalje povezivanje banaka i ukrupnjivanje. Optimalan broj banaka u Srbiji je od 15 do 18 - kaže za "Blic Biznis", dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić, dodajući da se procena da izvesti uzimajući u obzir broj stanovnika i stepen razvijenosti Srbije.

Naš sagovornik dodaje i da na ukrupnjavanje tržišta i sve više akvizicija među bankama, utiču i novi trendovi, odnosno primena novih informacionih tehnologija, te sve češće korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Sve to kako kaže, smanjuje potrebu za ljudstvom, ali i bankarskom mrežom.

- Sve to ima i benefite jer akvizicije donose dobro i građanima i privredi i to prvenstveno kroz niže troškove po raznim osnovama. Kada je reč o privredi, veća banka ima znatno veći kreditni potencijal i mogućnost da finansira veće projekte. Uostalom banke udruživanjem povećavaju svoje kapacitete, ali posluju i racionalnije - zaključuje Hanić.

Podsetimo, preksinoć je obelodnjeno da je ugovor o prodaji Sber banke potpisan sa kompanijama AIK Banka a.d. Beograd , Gorenjska banka d.d. Kranj i Akri Jurop Sajprus limitid.

Ukupna vrednost ugovora je oko 500 miliona evra, a Sber banka je prodala banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukupna aktiva tih banaka iznosi 7,329 milijardi evra. Radi se o 162 ekspozitura i 600.000 klijenata.

Očekuje se da ugovor bude odobren 2022. godine.

Prethodno je, podsetimo, u decembru 2020. godine završena transakcija kojom je slovenačka Nova ljubljanska banka, NLB, preuzela Komercijalnu banku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija banke u srbiji bankarsko tržište hasan hanić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana