Tekst objavljen: 20.02.2024 15:55        


Prodaja automobila u svetu rašće po stopi od 2,8 odsto i dostići će 88,3 miliona automobila navodi se u analizi S&P Global mobiliti, dela jedne od najvećih konsultantskih kompanija i rejting agencije

Šta će obeležiti tržište automobila ove godine?


Kako se navodi u istraživanju koje prenosi Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova u prošloj godini, prema podacima S&P Globala, u svetu je prošle godine prodato blizu 86 miliona vozila što je predstavljalo rast od 8,9 odsto u odnosu na 2022. godinu. To je godina od koje se „računa“ početak oporavka ove industrije, koja je pretrpela ozbiljan udarac za vreme globalne pandemije.

Prodaja u Evropi će sa 14,7 miliona vozila u 2023. doći do 15,1 miliona automobila što bi predstavljalo rast od 2,9 odsto.

Kod ove prognoze, treba napomenuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najznačajnijim tržištima EU, kamatne stope, uslovi kreditiranja, snažan zamah tražnje električnih vozila, teškoće oko nabavke energenata, ali i predstojeći izbori u EU.

Ključni izazov, smatraju analitičari S&P Globala u Evropi biće sposobnost država da subvencionišu kupovinu električnih vozila.

Prodaja automobila na tržištu SAD bi trebalo da poraste dva odsto na godišnjem nivou i dostigne cifru od 15,9 miliona. U prošloj je prodato 15,5 miliona automobila. Faktori koji će uticati na tržište vozila u SAD su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uslovi, kao i dalje visoke cene automobila. Kao veoma pozitivan signal se ocenjuju najave da će na tržištu električnih vozila biti ponuđeno oko 100 modela vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveće svetsko tržište, Kina je u 2023. dostiglo brojku od 25,3 miliona prodatih vozila uz rast od 4,9 odsto.

Analitičari za Kinu u 2024. predviđaju rast od 4,2 odsto i prodaju od 26,4 miliona jedinica. Ono što je najinteresantnije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 odsto nadmašivši 2023. kada je taj rast iznosio 36 odsto.

Elektrifikovana vozila nastaviće da sve više osvajaju tržište. Tako se predviđa da će prodaja čisto električnih, plag-in hibrida i „klasičnih“ hibrida dostići 17,5 odsto globalno (godišnji rast od 39,5 odsto).

Najveći tržišni udeo elektrifikovana vozila će imati u Kini, čak 26,8 odsto (godišnji rast 28 odsto).

I u Evropi će vozila koja mogu da za kretanje koriste električnu energiju dobiti sve veći deo tržišnog kolača – 22 odsto od svih prodatih automobila i lakih komercijalnih vozila.

To je rast od čak 41 odsto na godišnjem nivou.

Po ovom parametru rekorder će biti tržište SAD koje će imati godišnji rast prodaje ove vrste vozila od neverovatnih 66,4 odsto pa će učešće električnih vozila u ukupnoj prodaji dostići 13,2 odsto.

I u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, Indiji, elektrifikovana vozila nezaustavljivo osvajaju tržište. Prognoza kaže da će u 2024. učešće ove vrste vozila u ukupnoj prodaji dostići 4,1 odsto što predstavlja respektabilni godišnji rast od 39 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tržište automobila 2024 automobilizam električni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana