Tekst objavljen: 29.01.2020 15:50        


31. januar 2020 - dan Bregzita

Šta donosi Bregzit i koji su ključni datumi tokom izlaska Britanije iz EU?

Očekuje se da će nova većina u Donjem domu završiti ratifikaciju sporazuma u januaru, utirući put izlasku Britanije iz unije nakon 47 godina članstva.

Sporazum će, takođe, zahtevati ratifikaciju u Evropskom parlamentu, gde će, takođe, očekivano proći bez poteškoća, piše "Fajnenšel tajms".

Uoči dana Bregzita, i Velika Britanija i EU biće angažovani na intenzivnom definisanju svojih početnih pozicija u pregovorima o budućem odnosu.

Zvaničnici iz preostalih 27 država članica planiraju da održe sredinom januara seriju dnevnih seminara sa Evropskom komisijom, na kojima će biti obuhvaćena sva različita pitanja koja će biti rešena u razgovorima. Oni se kreću od očuvanja trgovine do borbe protiv terorizma, rada na zajedničkoj odbrani i održavanja putnih veza.

1. mart 2020.

Sa satom koji otkucava do kraja 2020. godine, kada će isteći tranzicioni period Britanije nakon Bregzita, obe strane žele da pregovori o budućim odnosima započnu brzo nakon što Britanija napusti EU.

Tranzicija služi kao pauza koja omogućava Britaniji da sačuva sve prednosti članstva u unutrašnjem tržištu EU i carinskoj uniji, dok istovremeno gubi zastupljenost u institucijama bloka i ulogu u odlučivanju.

EU ima cilj da pregovarački mandat bude dogovoren za 1. mart (Brisel se nada da će evropski ministri iz EU27 moći da ga potpišu na sastanku 25. februara.) To bi Evropskoj komisiji omogućilo zakonsko ovlašćenje za otvaranje razgovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Obe strane saglasne su da će prioritet u razgovorima biti izrada sporazuma o slobodnoj trgovini koji će biti srž budućih ekonomskih odnosa. EU i Velika Britanija su navele da bi cilj trebalo da bude trgovina bez kvota i carina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jun 2020.

Vreme za popis. Politička deklaracija između EU i Velike Britanije, dogovorena kao deo sporazuma o Bregzitu Borisa Džonsona, kaže da bi samit trebalo da bude održan u junu, kako bi Britanija i EU27 mogli da procene napredak razgovora.

Jun je takođe poslednji mesec da Britanija zatraži produženje prelaznog perioda posle 2020. godine, što je Džonson obećao da neće učiniti.

26. novembar 2020.

Zvaničnici EU kažu da se trgovinski sporazum mora ispregovarati, proveriti, prevesti i predstaviti Evropskom parlamentu do tog datuma (tačnije te nedelje), ako treba da bude ratifikovan do kraja godine. Poslanici će biti u Strazburu poslednje nedelje novembra na pretposlednjem plenarnom zasedanju 2020. Završno, sredinom decembra, moglo bi doći prekasno za potpisivanje bilo kog ugovora sa Velikom Britanijom. Pregovarači EU primećuju da to u praksi ostavlja samo oko šest meseci da se politički pregovara sa Britanijom.

31. decembar 2020.

Rub litice.

Bez trgovinskog sporazuma Britanija bi se vratila na osnovne uslove Svetske trgovinske organizacije, što znači tarife na robu i malo saradnje na ublažavanju graničnih kontrola. Ishod bi praktično bio isti kao Bregzit bez dogovora i obe strane bi trebalo da se pripreme za način na koji će se izboriti sa ekonomskim padom 2021. godine.

31. decembar 2022.

Konačni datum na koji bi prelazni rok mogao da se produži, ukoliko Džonsonova vlada odluči da promeni kurs. Ali produženje aranžmana nakon 2020. godine iziskivalo bi od Velike Britanije da i dalje daje finansijski doprinos EU.U svakom slučaju, očekuje se da se razgovori o budućim odnosima nastave nakon 2020.

Mišel Barnije, glavni pregovarač EU o Bregzitu, jasno jenaznačio da se ne može sve rešiti u vremenu koje preostaje pre isteka tranzicionog perioda i da u nekim oblastima EU može da usvoji mere za premošćavanje tog jaza. Dao je primere poslanicima, uključujući vazdušni i drumski transport, gde EU može Britaniji jednostavno davati privremene dozvole, tako da se stvari nastave normalno. Osnovni trgovinski sporazum se takođe može dopuniti daljim sporazumima nakon 2020. godine, pre svega u sektoru usluga - koji je tako važan za ekonomiju Velike Britanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski sporazum ekonomija Velika Britanija evropska unija Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana