Tekst objavljen: 01.01.2023 12:00        


U izveštaju danske Saxo banke za 2023. godine navedeno je da se sledeće godine očekuje vrtoglavi skok cene zlata, prelazak na režim "ratne ekonomije", referendum o Bregzitu...

Šta nam ekonomisti predviđaju za 2023. godinu?


U godišnjem izveštaju danske banke, objavljen ranije ovog meseca, očekuje da će globalne ekonomije preći u modus “ratne ekonomije”, “gde su suvereni ekonomski dobici i samopouzdanje nadjačali globalizaciju”.

Među glavnim najavama banke za sledeću godinu, menadžer robne strategije Saxo banke Ole Hansen predvideo je da bi spot cena zlata mogla da premaši 3.000 dolara po unci 2023. godine – oko 67 odsto više od trenutne cene od oko 1.797 dolara po unci, prenosi Investitor.

"Ne bih se iznenadio da vidim ekonomije orijentisane na robu da žele da idu na zlato zbog nedostatka boljih alternativa", rekao je Sten Jakobsen, glavni investicioni direktor banke prenosi SEEbiz.

"Mislim da će cena zlata uzleteti", dodao je.

Analitičari prognozirani porast svode na tri faktora: "sve veći mentalitet ratne ekonomije" koji zlato čini privlačnijim od stranih rezervi, veliko ulaganje u nove prioritete nacionalne bezbednosti i povećanje globalne likvidnosti dok kreatori politike pokušavaju da izbegnu dužničke debakle u svojim državama.

S druge strane, iako analitičari očekuju povećanje cene zlata 2023, porast tih dimenzija nije verovatan, prema globalnoj robnoj obaveštajnoj kompaniji CRU.

"Potezi Fed-a verovatno će dovesti do slabijeg dolara, što bi zauzvrat moglo dati zlatu više prostora za za uspon iduće godine, podižući cene bliže 1.900 dolara za uncu", rekao je.

Kirilenko je, međutim, naglasio da sve zavisi od poteza Federalnih rezervi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Referendum o Bregzitu

Glavni investicioni direktor Saxo banke Sten Jakobsen takođe predviđa da će se iduće najverovatnije održati još jedan referendum o Bregzitu.

Tržišna strateg kompanije Saxo Džesika Amir rekla je da bi britanski premijer Riši Sunak i njegov ministar finansija Džeremi Hant mogli spustiti rejtinge Konzervativne stranke na "nečuveno niske nivoe" jer njihov "brutalni fiskalni program baca Britaniju u veliku recesiju".

To bi, prognozira banka, moglo da podstakne englesku i velšku javnost da preispitaju glasanje o Bregzitu, s mlađim glasačima koji će prednjačiti i prisiliti Sunaka da raspiše opšte izbore.

Saxov Amir rekao je da bi opoziciona Laburistička stranka tada mogla da pobedi na izborima i obeća referendum za poništenje Bregzita za 1. novembar, s pobedom glasanja o ponovnom pridruživanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska ekonomija 2023 prognoze Bregzit saxo banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana